Dela porodice Knjazović pred Požarevljanima

Požarevac

Kultura

Dela porodice Knjazović pred Požarevljanima

Foto: Arhiva, plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba slika „Tri srca porodice Knjazović“ iz Kovačice od večeras u Galeriji obojene svetlosti u Centru za kulturu. Tri srca su Jan, Ana i Nataša.

Galerija naivne umetnosti u Kovačici osnovana je 15. maja 1955.godine, kao prva seoska Galerija slika na prostoru cele Jugoslavije. Svetu je podarila neka od najznačajnijih imena u domenu umetnosti naive, poput Martina Jonaša, Zuzane Halupove, Martina Paluške, Jana Knjazovica, koji je bio i jedan od njenih osnivača.

Jan Knjazović je rođen 18. juna 1925. godine u Kovačici, u porodici poljoprivrednika. Bio je najoriginalniji i najhrabriji slikar kovačičke naive, koji se nije ustručavao da u potpunosti izrazi svoju bogatu maštu i da nadmaši prirodnu tendenciju naivnog slikara, da štoubedljivije imitira realnost.

Ana Knjazović rođena je 1950. godine u Kovačici. Počela je da slika u ranoj mladosti i da izlaže sa svojim ocem slikarem Janom Knjazovicem. Svoje slike Ana Knjazovic potpisuje sa dva srca.

Treće srce porodice Knjazović je Nataša, rođena 1977. godine. Ona je treća generacija slikara u porodici Knjazović, kao ćerka Ane Knjazovic i unuka Jana Knjazovica. Slika uljem na platnu od svoje trinaeste godine.

Otvaranje izložbe je večeras u 19 časova.

To Top