Dodelom priznanja obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Požarevac

Događaji

Dodelom priznanja obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se ove godine obeležava pod sloganom „Davanje krvi je čin solidarnosti, pridruži se i ti u spasavanju života“, u Centru za kulturu Požarevac održana je svečanost dodele priznanja dobrovoljnim davaocima za 35, 50, 70 i 100 puta.

Jelena Rašič, sekretar požarevačkog Crvenog krsta, istakla je da je ovaj dan posvećen svim dobrovoljnim davaocima u svetu, onima koji daju krv besplatno, anonimno i dobrovoljno, istovremeno skrećući pažnju javnosti na činjenicu da samo redovno davanje krvi obezbeđuje dovoljne količine krvi sistemima zdravstvene zaštite.

Dobrovoljni davaoci koji su krv dali 100 puta

„Dobrovoljni davaoci krvi predstavljaju važan segment zrelog, izbalansiranog i civilizovanog društva u kojem davaoci krvi svojom dobrotom i volonterizmom pomažu da se stvori bolje društvo. Naši sugrađani su pokazali i dokazali da su šampioni humanosti i solidarnosti. Požarevljani su svesni da je krv lek za koji ne postoji alternativa“, istakla je Rašić.

 

Jelena Rašić

Podsetila je i da je Požarevac dvanaestu godinu uzastopno najhumaniji grad u Srbiji prema broju prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika, a zatim dodala da su priznanja samo mali doprinos, nagrada i podsećanje na to koliko velika dela davanjem krvi prisutni čine.

Nagrade

Da je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi prilika za davanje priznanja zaslužnima, ali i prilika da se na primeru podstaknu i ostali da krenu put dobrovoljnog davalaštva krvi, istakao je predsednik Skupštine grada Požarevca, Predrag Mijatović.

„Za dobrovoljne davaoci krvi kaže se da su specifični ljudi, a sudeći po njihovom broju u našoj zajednici možemo se pohvaliti da smo po njima posebni i kao grad. Humanost je reč koja je nereskidivo vezana za naš grad“, zaključio je on.

 

Predrag Mijatović

Zahvalnost i ponos održavanjem ovog događaja i činjenicom da je Požarevac več godinama u vrhu humanosti nije krio ni predsednik Crvenog krsta Požarevac, Milutin Avramović, koji je uručio nagrade dobrovoljnim davaocima koji su ovu dragocenu tečnost dali 35 puta.

Milutin Avramović

Na svečanosti su dodeljene nagrade i onima koji su krv dali 50, 70 i 100 puta, a potom su svi prisutni nastavili druženje u holu Centra za kulturu.

To Top