Dokle se stiglo sa projektom izgradnje deponije u Kličevcu?

Požarevac

Društvo

Dokle se stiglo sa projektom izgradnje deponije u Kličevcu?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Prošlo je šest meseci od potpisivanja ugovora za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije u Kličevcu sa grupom ponuđača koju čine tri firme iz Novog Sada. Proverili smo dokle se stiglo sa projektom koji je uzburkao požarevačku javnost.

Gradska uprava Požarevac raspisala je javnu nabavku za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije u julu prošle godine, a sredinom avgusta grad je doneo odluku o dodeli ugovora grupi ponuđača koju čine: „Elsing group“, „AG Institut“ i „Art group energy“ iz Novog Sada. 

>>NOVOSADSKE FIRME RADIĆE PROJEKAT ZA IZGRADNJU REGIONALNE DEPONIJE<<

Istekao je rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Po rečima Vladimira Petrovića, člana Gradskog veća zaduženog za komunalne delatnosti, saobraćaj i urbanizam, projektanti su uradili svoj deo posla.

“Projekat je u završnoj fazi, u toku je izrada tehničkog opisa, ali ostao je naš deo u vezi izrade planske dokumentacije. Da bismo mogli da izgradimo regionalnu deponiju u Kličevcu mora prvo da se izmeni prostorni plan grada Požarevca. Sada čekamo usvajanje Prostornog plana Republike Srbije koje će verovatno biti na leto, a tek nakon toga će grad moći da uradi izmene lokalnog prostornog plana kojim će biti predviđena regionalna deponija”, objasnio je Petrović za E-Braničevo.

Šta je sa studijom o proceni uticaja izgradnje deponije na životnu sredinu, takođe smo pitali.

Petrović kaže da će projektna dokumentacija uskoro biti na javnom uvidu, kao i studija.

Na pitanje koliko će koštati izgradnja deponije Petrović u ovom trenutku nije mogao da odgovori, ali kaže da je sasvim izvesno da će koštati vise nego što grad može da izdvoji iz budžeta.

“Problem će biti nabaviti novac. Grad neće moći sam da finansira izgradnju deponije te ćemo pokušati preko nekih međunarodnih fondova do dođemo do sredstava”, istakao je on.

Podsećamo da deo meštana Kličevca i okolnih sela smatraju da plodna stiška ravnica nije mesto za izgradnju regionalne deponije.

>>PREDATA PETICIJA PROTIV IZGRADNJE DEPONIJE U KLIČEVCU<<

Povodom aktuelnih planova za regionalnu deponiju u predelu sela Kličevac, u četvrtak 17. marta, u 18 časova, u  sali Hotela “Fenix”, javnu prezentaciju održaće Udruženje "CEKOR" iz Subotice, a potom će uslediti diskusija o problematici upravljanja otpadom u Požarevcu i Braničevskom okrugu, najavili su iz Udruženja građana "Kličevački idol".

To Top