Dozvoljeno okupljanje do 30 osoba, produžen rad ugostiteljskih objekata

Braničevo

Društvo

Dozvoljeno okupljanje do 30 osoba, produžen rad ugostiteljskih objekata

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnjoj sednici kriznog štaba donete su nove mere.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je Krizni štab odlučio da je maksimalno dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru povećan sa 10 na 30 osoba.

Doneta je i odluka da se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do 1 čas posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa, precizirala je Kisić Tepavčević.

Štab je doneo preporuku za sve roditelje čija su deca putovala da 10 dana od momenta ulaska u zemlju provedu u kućnoj izolaciji i da pohađaju nastavu onlajn u tom vremenskom periodu.

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, objasnila da je ovo dodatna vrsta predostrožnosti kojom se apeluje na roditelje da svoju decu zadrže u kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da ona ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije.

U školi su, kako je dodala, takođe napravljene striktne preporuke koje treba da se poštuju, što će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum. Prema njenoj oceni, nema nikakvog razloga za strah, imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno onlajn pristupa do nastave u školskim klupama.

Ona je ponovila da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se opadajući trend zaraze bude nastavio, ne znači da građani treba da se opuste, već da učinimo sve da koronavirus što pre nestane iz naše populacije.

Krizni štab sve mere donosi u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, podvukla je zamenica direktora i dodala da se epidemiološka situacija prati na dnevnom nivou i po potrebi će se sve mere korigovati.

„Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje, naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom“, ukazala je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da se uvođenje obaveznog PCR testa u prethodnom vremenskom periodu pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima dvostruko veću učestalost oboljevanja od koronavirusa u odnosu na Srbiju.

Kisić Tepavčević je prenela da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se to može promeniti, uz napomenu da nije revidirana lista zemalja što se PCR testiranja tiče.

To Top