UGOSTITELJI SLOŽNI: E-turista olakšava svakodnevno poslovanje

Braničevo

Turizam

UGOSTITELJI SLOŽNI: E-turista olakšava svakodnevno poslovanje

Foto: RRA „Braničevo-Podunavlje“

How Good Of A Friend Are You Really?

Tokom prethodnih nedelja Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ organizovala je, u saradnji sa ekspertima, niz radionica za lokalne ugostitelje na teme korišćenje sistema E-turista i potencijalni izvori finansiranja.

Radionice su organizovane u okviru projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“, a održano ih je ukupno 10 u Velikom Gradištu, Golupcu, Požarevcu, Smederevu i Smederevskoj Palanci.

Na njima je učestvovalo 70 predstavnika, uglavnom aktivnih ugostitelja, koji pružaju usluge smeštaja i/ili ishrane. Pored lica zainteresovanih za pokretanje vlastitog biznisa u oblastima turizmu i ugostiteljstva, radionicama je pristustvovao i broj predstavnika javnog lokalnog sektora – zaposlenih u lokalnim samoupravama na poslovima turizma i turističkim organizacijama.

Što se tiče teme korišćenja sistema E-turista, učesnici su uglavnom izrazili zadovoljstvo njegovom funkcionalnošću i praktičnošću koja im značajno olakšava svakodnevno poslovanje u kontekstu vođenja evidencije gostiju. Na radionicama su delom razrešene različite nedoumice učesnika, a njihova pitanja i sugestije biće objedinjene i prosleđene Ministarstvu trgovine, turizma i telekomuniikacija – sektoru za turizam.

Kad su u pitanju potencijalni izvori finansiranja, većina učesnika je zaključila da često nisu informisani o aktuelno raspoloživim sredstvima koja bi im koristila u procesima unapređenja i širenja njihovog poslovanja. Takođe, izrazili su potrebu stručne savetodavne podrške u procesu pripreme zahteva odnosno predloga projekata, gde su im propozicije i dokumentacija neretko nerazumljivi. 

Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ će s početka naredne godine organizovati dodatne edukacije iz oblasti potencijalnih izvora finansiranja, ruralnog turizma i digitalnog marketinga, a u okviru projekta predviđena je izrada kratkih priručnika i video-tutorijala, sa ciljem da se ugostiteljima i svima koji su zainteresovani da se angažuju u ovom sektoru u budućnosti, obezbede relevantne informacije, a i stručna podrška.

Realizaciju „Podrške konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“ podržao je projekat  #EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju Evropska unija i Nemačkа Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

To Top