Dušan Đurđević - zaljubljenik u logiku, odličan u šahu i statistici

Žagubica

Društvo

Dušan Đurđević - zaljubljenik u logiku, odličan u šahu i statistici

Foto: A.S., privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Dušan Đurđević iz Milatovca kod Žagubice, jedan je od retkih primera da ako neko ima dovoljno snažnu želju za znanjem, ne može ga usporiti ni to što živi daleko od obrazovnih centara. On je preko interneta sam naučio da igra šah i završio najbolji kurs za rad u " eksel" programu koji je osnova za njegovu glavnu ambiciju - obradu podataka u ekonomiji.

Dušan je sada brucoš na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu na smeru Poslovna informatika,  a glavna interesovanja su mu statistika, baze podataka i njihova obrada, pa možda i pravljenje potpuno novog programa za ove poslove.

Samopouzdanje je sticao i na republičkim takmičenjima, gde je na jednom od njih osvojio treće mesto iz statistike.

Tvrdi da je oduvek bio oduševljen logikom i strategijama.

Dušan Đorđević sa diplomom za osvojeno treće mesto iz statistike

„Matematiku obožavam. I pre nego što sam krenuo u školu brojao sam od 1 do 500, tada je to bio baš veliki izazov. Ali tokom celog školovanja matematika i fizika su mi uvek lako išle, lako povezujem stvari”, priseća se Dušan.

On je nedavno završio i obuku za  rad u " ekselu" kod jednog od najvećih stručnjaka za tu oblast u Srbiji - Aleksandra Grašića, što ga je dodatno pripremilo za fakultet i motivisalo da se stručno razvija.

„Držao je prezentaciju u našoj školi. On je završio statistiku na Ekonomskom fakultetu, a ja sam bio treći na republičkom takmičenju iz statistike. Preko profesora sam saznao da drži kurseve, kontaktirali smo ga i poklonio mi je kurs”, još uvek je ushićen Dušan.

To iskustvo je definitivno imalo i presudan uticaj, uz ljubav prema matematici i statistici, da izabere smer Poslovna informatika i da krene sličnim putem.

Već je napravio i plan, da nakon stečenog znanja koje je vrlo primenljivo, pokrene sopstveni posao, ali je obećao sebi da će i tada nastaviti da uči.

Sa Vukovim diplomama

„Čovek mora da uči dok je živ, da se usavršava, čim malo propusti to je veliki jaz. Ako hoću da uspem u bilo čemu, moram stalno da pratim novine i to je jedini način da se planovi ostvare”, posvećen je Dušan.

Šah kao ljubav prema strategiji

Šah je zavoleo baš zbog strategije i logike, ali nikada nije išao na časove. Sve je naučio sam.

Na turnire je odlazio samo kada su se održavali u opštini Žagubica, a jednom je osvojio i drugo mesto, prema njegovim rečima, nijanse su ga odvajale od prvog.

Dušan šah igra uglavnom onlajn i to je posebno zanimljivo jer nije izopšteno u nekom apstraktnom mestu na internetu, već pristup imaju igrači iz celog sveta, a samim tim i majstori svih nivoa. Kroz igru se sakupljaju poeni isto kao u realnom svetu, pa te program uparuje sa igračima iz iste kategorije.

Prema statistici sajta Lishess.org trenutno je bolji od 90 odsto onih koji igraju. Njegov rejting je već prešao 2040.  

Koliko je dobar govori i zanimljivost da je bio pozvan da igra i sa donatorima sajta.

„Preferiram sporije partije jer su lepše, bolje može da se razmisli i dolazi se do boljih i lepših pozicija”, objašnjava nam Dušan svoju strast prema ovom sportu.

Među korisnicima sajta ima i majstora sa rejtingom preko 2400, ali oni moraju da se takmiče i na turnirima uživo, što njemu trenutno nedostaje. Ali ozbiljan je u nameri da to nadoknadi.

Sa selidbom u Kragujevac, planira da se učlani u šahovski klub.

„Planiram na fakultetu da se uključim kako bih se usavršavao i nadam se postigao znanje majstora”, ambiciozan je Dušan i dodaje da je profesor iz škole koji ga je inspirisao za šah kaže da je veoma napredovao, s obzirom na to da je samouk.

Nedavno je pokrenuo i Youtube kanal pod imenom „The drunk Pawn” gde snima zanimljiva otvaranja ili poteze u šahu.

Ovaj vredan dečko, ima i drugi hobi, a to su bubnjevi na kojima svira od petog razreda osnovne škole.

Kupila mu ih je prabaka kada je primetila da u dobrom ritmu udara po stolu ili krevetu,  kad god bi krenula muzika.

Dušan planira  umeće u bubnjarstvu da održava bar kada u rodno selo dođe na vikend sa fakulteta.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Mladi talenti – budućnost lokalne zajednice” po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.

- Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica

 

To Top