Dve akcije dobrovoljnog davanja krvi u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Dve akcije dobrovoljnog davanja krvi u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u transfuziomobilu parkiranom kod ,,Elektrodistribucije” Požarevac održana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Istovemeno, u Crvenom krstu Požarevac je održana redovna akcija prikupljanja najdragocenije tečnosti.

„Elektrodistribucija Srbije“, distributivno područje Kragujevac, svake godine tradicionalno organizuje više akcija dobrovoljnog davanja krvi na nekoliko lokacija, a u Požarevcu  tradicionalno u poslednjoj nedelji novembra.

,,Bitno je da  obezbedimo bar deo jedinica krvi koje su neophodne da bi zdravstveni sistem funkcionisao i da tim našim doprinosom možemo da spasimo nečiji život. Svaka jedinica krvi je bitna i zato mi je drago što smo uspeli da organizujemo i ovu akciju“, istakao je Dejan Savić, direktor ED Požarevac,  koordinator za distributivno područje Kragujevac u „EPS Distribuciji“,  i zahvalio se kolegama i koleginicama dobrovoljnim davaocima krvi.

 

Jelena Rašić i Dejan Savić

Jelena Rašić, sekretar Crvenog krsta Požarevac, kaže da su već dve godine zalihe krvi na minimumu i da je ova najdragocenija tečnost lek koji se ne može proizvesti u fabrici ili kupiti u apoteci.

,,Potrebne su nam sve krvne grupe. Podsetiću da samo 15 odsto populacije u Republici Srbiji ima negativnu krvnu grupu, ali sa druge strane nulta pozitivna i A pozitivna su najčešće u našoj populaciji. Poželjno je da se davaoci krvi svih krvnih grupa uključe u naše akcije“, kazala je Rašić.

Ona je naglasila da krv mogu dati i vakcinisane zdrave osobe, ali razlika je što davaoci koji su dobili ,,Moderna“, ,,Fajzer“ ili ,,Sinofarm“ vakcinu, to mogu učiniti sutradan, a ,,Sputnjik V“ i ,,Astra zeneka“, moraju sačekati dve nedelje.

Davaoci koju su preležali koronu i imali lakšu kliničku sliku mogu dati krv mesec dana od negativnog PCR testa, a oni koji su imali upalu pluća i teži oblik koronavirusa šest meseci.

Rašić je podsetila da je ponedeljak u Požarevcu dan za humanost, pa je pored humanitarne akcije u transfuziomobilu parkiranom kod ,,Elektrodistribucije”, na kojoj su prikupljene 44 jedinice krvi, bila organizovana i ona tradicionalna, u domu Crvenog krsta u Požarevcu.

To Top