Nedimović: Prvo obezbediti azotno đubrivo, a potom razgovori o ceni

Požarevac

Događaji

Nedimović: Prvo obezbediti azotno đubrivo, a potom razgovori o ceni

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, danas je razgovarao sa poljoprivrednicima iz Braničevskog okruga na temu nestašice azotnih mineralnih đubriva.

Ministar poljoprivrede sastao se danas u požarevačkom Centru za kulturu sa poljoprivrednicima iz Braničevskog okruga, a skupu su prisustvovali Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, i Bojan Dinić, član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede, zaštite životne sredine i zdravstva. Sastastanak je bio zatvoren za medije, ali se nakon njega ministar obratio novinarima.

Nedimović je rekao da je obavestio poljoprivrednike da će imati azotnog đubriva na proleće u dovoljnim količinama i da država na tome radi intenzivno.

,,U Republici Srbiji se to ne proizvodi u tolikoj meri kolike su naše potrebe. Čitav problem je nastao zbog toga što su mnoge zemlje blokirale izvoz. Mi imamo dobre prijatelje na istoku i na prostoru Evroazijske unije i zato Srbija, za razliku od Evrope, neće imati velikih problema. Ono što bude Srbija proizvela koristićemo samo za osnovne potrebe i nećemo izvoziti”, istakao je Nedimović.

Ministar je kazao i da je suština prvo obezbediti azotno đubrivo, pa tek onda može razgovarati o ceni. On je podsetio da Srbija nema more i da to predstavlja dodatni problem kako ga dopremiti iz dalekih zemalja u Srbiju.

,,Tema uopšte nije bila cena, a suština je da obezbedimo da azotnog đubriva prvo bude. Kada budemo znali kolika će cena biti, Vlada Republike Srbije će reagovati, ukoliko ona bude ekstremna. Vlada ima i druge alate na raspolaganju, poput ukidanja carine kako bi snizila troškove. To će biti aktuelno tek za mesec dana kada budemo znali po kojoj ceni će nam biti isporučeno azotno đubrivo”, rekao je Nedimović.

Od poljoprivrednika nismo još uvek uspeli da dobijemo informacije u vezi današnjeg sastanka jer su razgovori sa ministrom nastavljeni u Kličevcu, rekao je jedan od članova udruženja “Stig” za E-Braničevo.

Podsećamo da su poljoprivrednici Stiga zakazali protest za prošli četvrtak, međutim, otkazan je zbog najave dolaska ministra u Požarevac.

>>POLJOPRIVREDNICI STIGA ODLOŽILI PROTEST<<

To Top