Dvodelnim kulturnim programom predstavljen časopis

Kučevo

Kultura

Dvodelnim kulturnim programom predstavljen časopis "Maksim"

Foto: Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim” Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim” Kučevo organizovala je dvodelni kulturni program povodom dva važna događaja.

Svečanim prijemom u čitaonici biblioteke, obeležen je dan rođenja Stevana Raičkovića, koji je rođen u Neresnici 5. jula 1928. godine. Drugi deo događaja, odnosno predstavljanje prvog broja „Maksima”, časopisa za književnost, umetnost i kulturu, održan je u Spomen parku „Ravništarka”.

Prijem u biblioteci

Svi prisutni autori - Andrija Jonić, Vladimir Petrović, Slavica Jovanović, Golub Jašović, Tanja Đurđević, Miloš Petrović, Aleksandra Petrović, Sanela Ankić, Sergej Stanković i Davor Radulj, imali su priliku da govore o časopisu ili pročitaju svoj prilog.

Nakon radnog dela, za goste je organizovan obilazak pećine Ravništarka zahvaljujući Turističkoj organizaciji Kučevo.

„Ovo je dan kada gradimo nova prijateljstva i učvršćujemo stara, dan kada se predstavljaju ostvarene stare ideje i rađaju nove, ali i dan kada odajemo počast ljudima čija imena su sinonim za kulturu. Posebno je važno što su se pozivu odazvali ne samo autori, već i bibliotekari iz celog okruga. To neizostavno znači da nam je zamisao bila itekako dobra”, rekla je Jovana Dišić, direktorka kučevačke Biblioteke „Nikola Sikimić Maksim”.

Projekat „Maksim“ započet je prošlog leta, kada su se u biblioteci okupili kučevski pesnici, pisci i ljubitelji pisane reči i zajedno zaključili da im je potreban prostor za afirmaciju lokalnih autora, mesto na kome bi manje poznati ili nepoznati pisci i pesnici mogli da stanu rame uz rame sa najvećima, kazala je ona.

Pozivu da pošalju prilog za novi časopis odazvali su se Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Zoran Živković, Sanja Savić Milosavljević, Mik Geris i mnogi drugi.

Glavni urednik prvog broja je Mladen Milosavljević, a urednik za poeziju Spasoje Joksimović.

U planu je da časopis izlazi jednom godišnje.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajičić, njegov zamenik Nenad Mikić i predsednik Skupštine opštine Kučevo Branko Kecman, kao i autori zastupljeni u „Maksimu” i bibliotekari iz celog okruga.

To Top