Prvi utisci sa izložbe slika Snežane Vujović Nikolić

Požarevac

Kultura

Prvi utisci sa izložbe slika Snežane Vujović Nikolić

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu juče je otvorena izložba slika „Ljubavne igre“, umetnice Snežane Vujović Nikolić.

Snežana Vujović Nikolić živi i radi u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek. Član je ULUS-a. Njeni radovi se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kanadi, SAD, Brazilu, Francuskoj, Austriji, Rusiji i Holandiji.

Anđelka Rokvić, istoričarka umetnosti dala je svoj kritički osvrt na dela i istakla da je izložba omeđena jednom univerzalnom temom. Predstavom dve apstraktne figure u bliskom dijalogu zadržavaju izvesnu dozu napetosti, ali ipak uspostavljaju harmoničnu povezanost. Umetnica je prikazala svoj egzaltiran svet, želeći da sve uvuče u njega. Prikazivanjem tog sveta, moralnih i estetskih načela poziva da preispitamo sopstvena. Na savremeni način daje mogućnost novog čitanja, istovremeno gradeći sopstveni svet ideja i prepoznatljiv likovni jezik.

Prikaz izložbe dala je i Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu: 

„Obrađujući poznate teme i priče, Snežana Vujović Nikolić na svojim platnima nalik 3D generisanoj umetnosti prenosi jedno uzbudljivo stvaralačko usmerenje. Višestrukost u pristupu i raznovrsnost u zapažanju deo su percepcije umetnosti 21. veka. Prošlost i sadašnjost ujedinjeni su na slikama velikih formata novom interpretacijom kroz književna polazišta i klasični medij. Pomerati granice umetničkih načela bitna je vodilja za Snežanu Vujović Nikolić koja gledaocu ostavlja slobodu da se kreće u odabranom svetu ideja oživljenim odnosom forme i boje“.

Izložba je otvorena do 30. septembra. Ulaz je slobodan uz korišćenje preventivnih mera zaštite protiv koronavirusa.

To Top