Dela Milene Pavlović Barili u Nišu

Požarevac

Kultura

Dela Milene Pavlović Barili u Nišu

Foto: galerijamilenepavlovicbarilli.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

U niškoj Galeriji Sinagoga biće izložene slike i haljine rađene po idejama Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih slikarki četvrte decenije dvadesetog veka u Evropi.

Autorka izložbe je Violeta Tomić, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Fondacije ,,Milenin dom”, a po navodima organizatora, izložba će obuhvatati umetnički opus Milene Pavlović Barili od 1924. do 1945. godine.

Izložbu čine dva dela, od kojih prvi slikarski obuhvata radove iz ranog perioda kojim se završava njeno školovanje do 1928. godine, kao i radove iz takozvanog linearnog perioda od 1931. do 1936. godine, kada se potpuno okreće svetu između sna i jave, univerzuma nadrealnog i metafizičkog. Taj deo izložbe upotpunjen je ličnim predmetima umetnice.

Niška publika će moći da vidi i remek delo ,,Autoportret sa velom“ (1939), koji predstavlja svojevrsnu autobiografiju.

U drugom delu izložbe su radovi u oblasti primenjene umetnosti - modne kreacije i ilustracije, kao i haljine izrađene po idejnim rešenjima iz zbirke Galerije Milene Pavlović Barilli u Požarevcu, rodnom gradu umetnice.

Otvaranje izložbe predviđeno je za večeras u 19 časova, a ulaz je slobodan. Ovu izložbu publika može da pogleda od danas do 30. septembra.

To Top