Džumpa Lahiri: „Tumač bolesti“

Braničevo

Kultura

Džumpa Lahiri: „Tumač bolesti“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

„Tumač bolesti“ je nesvakidašnje debitantsko delo Džumpe Lahiri, prodato u više od 15 miliona primeraka i nagrađeno Pulicerovom nagradom za književnost.

U devet priča koje putuju od Indije do Amerike i ponovo nazad, autorka otvara teme jezika i identiteta, porodičnih odnosa i osećanja pripadnosti, i razvija lepezu migrantskih osećanja i raspoloženja od nostalgije do alijenacije.

Univerzalno razumljiv jezik ljubavi i nežnosti ruši zidove različitih mentaliteta i kultura uspostavljajući duboku emocionalnu prisnost između čitaoca i likova. Plemenita naivnost bengalskih imigranata u Americi i humoran doživljaj neobično običnih žitelja Kalkute podsećaju nas na vlastitu izgubljenu čednost i vreme kada smo se još dobronamerno bavili jedni drugima.

Džumpa Lahiri rođena je 1967. u Londonu kao ćerka indijskih imigranata. Porodica se vrlo brzo po njenom rođenju preselila u SAD gde je Džumpa Lahiri magistrirala komparativnu književnost i doktorirala na renesansnoj umetnosti. Svoje prve priče objavljuje još 1988. godine, i to u prestižnom časopisu Njujorker.

Svojom debitantskom zbirkom priča „Tumač bolesti“ udarila je i temelj onoga što je kasnije postao zaštitni znak njenog pisanja – jezik lišen viška reči, junaci koji balansiraju između nasleđenih kulturalnih vrednosti svoje pradomovine i novog doma: minuciozna analiza strahova, sumnji i predrasuda imigranata, slika Indije lišena egzotike... Džumpa Lahiri danas živi u Rimu i piše na italijanskom jeziku.

Dvadeset druga knjiga u Laguninoj ediciji Amerikana, „Tumač bolesti“ Džumpe Lahiri u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke ( ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top