Emisija sumpornih oksida smanjena 25 puta (FOTO)

Kostolac

Privreda

Emisija sumpornih oksida smanjena 25 puta (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Kostolac B“, prvo koje je izgrađeno u Srbiji, radi kontinuirano već gotovo godinu dana. Po rečima Željka Ilića, direktora TE „Kostolac B“, urađena su garancijska ispitivanja koja su dokazala da je emisija sumpornih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Ilić je podsetio da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje ugovorena sa kinsekom kompanijom CMEC 2010. godine koji podrazumeva odsumporavanje blokova B1 i B2. Vrednost ugovora je 130.500.000 američkih dolara. Postrojenje je na osnovu projektne dokumentacije kineske kompanije, građevinskih dozvola i studija za zaštitu životne sredine izgrađeno u periodu od 2015. do početka 2017. godine, a potom se pristupilo garancijskim ispitivanjima odsumporavanja blokova B1 i B2.

„Utvrđeno je da je postrojenje veoma efikasno jer se sumporni oksidi, koji su na ulazu 5.000 miligrama po kubnom metru, smanjuju ispod 200 miligrama po kubnom metru na izlazu, dakle smanjeni su oko 25 puta što je izuzetan uspeh“,  ističe Ilić.

Ovo postrojenje je na probom radu od oktobra 2020. godine u trajanju od godinu dana, kako nalaže Zakon o planiranju i izgradnji, nakon čega će uslediti i finalni korak, odnosno dobijanje upotrebne dozvole za rad.

Emisija SO2 ne prelazi dozvoljene vrednosti

Otpadni gasovi nakon odsumporavanja se ispuštaju isključivo putem novoigrađenog dimnjaka sa postavljenim uređajem za kontinualno merenje emisija za koje TE Kostolac B ima saglasnost Ministarstva za samostalno merenje emisija.

„To je iskorak u odnosu na ranija izveštavanja kada smo imali periodična ispitivanja na svakih šest meseci, a sada imamo tu mogućnost da kontinualno merimo emisiju zagađujićih materija u svakom trenutku. Redovno vršimo ispitivanje ispravnosti svih tih uređaja i kalibraciju automatskog mernog sistema. Ti podaci se beleže i prave se dnevni izveštaji, a onda se kvartalno formiraju izveštaji koji se šalju lokalnoj samoupravi i Agenciji za zaštitu životne sredine. Na kraju godine dostavljamo podatke i nacionalnom registru“, kaže Ilić.

 

Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“

U 2020. godini postrojenje je radilo 1.400 radnih sati i prosek emisija sumpornih oksida bio je oko 200 miligrama po metru kubnom.

Ovde se prati emisija štetnih gasova

„U 2021. godini imamo još pouzdaniji rad postrojenja koje je ostvarilo oko 700 sati rada sa emisijama SO2 ispod 200 miligrama po metru kubnom. To znači da smo na godišnjem nivou smanjili emisiju sumpornih oksida 95.000 tona na oko 4.000, što je EPS-u donelo drastično smanjenje taksi koje plaćamo za emisije“, naglasio je naš sagovornik.

Gips kao nusproizvod

Prilikom rada postrojenja izdvaja se kao nusproizvod gips, koji se jednim delom skladišti na deponiji gipsa na PK Drmno, a drugi deo se prodaje u zemlji i inostranstvu.

Gips kao nusproizvod

„Trenutno prodajemo gips u količini oko polovine celokupne proizvodnje. U zavisnosti od količine sumpora u uglju i dimnih gasova, kao i mnogih drugih faktora, na godišnjem nivou se proizvede nešto više od 300 hiljada tona gipsa“, kazao je Željko Ilić.

Proizvodnja veća od plana

Planirana proizvodnja električne energije je 67.420  megavat časova, a proizvedena je 71.520 megavat časova, što je oko 7,2 više od plana.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top