Iz Službe za rudarsko-geodetska merenja prenose iskustvo za bolja rešenja

Kostolac

Privreda

Iz Službe za rudarsko-geodetska merenja prenose iskustvo za bolja rešenja

Foto: Energija Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Višegodišnje operativno znanje u korišćenju bespilotne letelice za snimanje terena olakšaće primenu nove tehnologije u TENT-u. Za poslednje tri godine obavljeno oko 200 zadataka sa više od 800 uzletanja.

U okviru poslovno-tehničke saradnje, predstavnici Geodetske službe termoelektrana „Nikola Tesla“ posetili su kostolački ogranak EPS-a da bi se upoznali s radom i korišćenjem bespilotnih letelica za snimanje i mapiranje deponija, kopova i odlagališta. Kostolčani su prvi počeli da koriste najsavremeniju tehnologiju iz te oblasti i sada prenose svoja iskustva.

„Već neko vreme sarađujemo s kolegama iz Obrenovca i u nekoliko navrata smo na njihov zahtev našom bespilotnom letelicom snimali deponije TENT-a. Kolege iz Obrenovca želele su da dođu u Kostolac i vide kako je organizovana naša služba u kadrovskom, tehničkom i smeštajnom pogledu, koju opremu koristimo, kao i postupak obrade podataka s terena“, rekao nam je Goran Miloradović, rukovodilac Službe za rudarsko-geodetska merenja u ogranku „TE-KO Kostolac“.

Poseta je organizovana sredinom marta i za nju je iskorišćeno polumesečno snimanje deponija, a posle toga i početak obrade podataka. Geodetska služba TENT-a već je započela proceduru nabavke nove bespilotne letelice.

„Očekujemo da ogranak „TE-KO Kostolac“ za nekoliko meseci nabavi novu, savremeniju bespilotnu letelicu, jer smo već ovladali tehnikom. Kolegama iz TENT-a pružićemo maksimalno podršku za sve što je potrebno u daljem radu, kao i kolegama iz „Kolubare“. Za poslednje tri godine imali smo oko 200 obavljenih zadataka sa više od 800 uzletanja. Zbog teških vremenskih uslova, mnogo prašine, uslova koji su najteži za letelicu, počeli su da se javljaju problemi vezani za navigaciju, ultrazvučne senzore, kao i za rad samih motora. Nastojimo da očuvamo i produžimo životni vek postojeće opreme“, navodi Miloradović.

U ogranku „TE-KO Kostolac“ snimaju se velike površine, naročito mesečno stanje na PK „Drmno“, kao i odlagališta, deponija uglja i gipsa.

„Često je potrebno snimanje linija predodvodnjavanja i odvodnjavanja zbog izrade projektne dokumentacije, zone na kopu predviđene za projektovanje i rekonstrukciju rudarskih sistema, stanje rudarskih radova na severnoj kosini PK „Ćirikovac“. Projektanti sada najčešće traže, uz situacione karte, i ortofoto snimke, kao i digitalni elevacioni model terena. Trenutno snimamo zone Površinskog kopa „Ćirikovac“ za projektovanje puteva po kopu na južnom obodu pepelišta“, kaže Miloradović.

On dodaje da Služba za rudarsko-geodetska merenja ima višegodišnje operativno iskustvo u korišćenju bespilotne letelice za snimanje terena i da su zato voljni da daju podršku kolegama iz TENT-a i „Kolubare“ da se i kod njih primeni više nego potrebna nova tehnologija i letelica za geodetska merenja.

„Rukovodstvo ogranka „TE-KO Kostolac“ prepoznalo je potencijal i značaj primene savremenog načina merenja bespilotnom letelicom, što se pokazalo kao veoma uspešna metoda“, kaže Miloradović.

Precizno, brže i bezbednije

Ogranak „TE-KO Kostolac“ je prvi i do sada jedini u EPS-u koji koristi bespilotnu letelicu u rudarsko-geodetskim merenjima. Podaci koji se na ovaj način dobijaju s terena izuzetno su precizni, a posao se obavlja neuporedivo brže i bezbednije od snimanja klasičnim metodama, navodi Goran Miloradović.

To Top