Fiksni deo na računu za vodu – šta plaćamo i zašto?

Požarevac

Društvo

Fiksni deo na računu za vodu – šta plaćamo i zašto?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevljani su svedoci da često dolazi do nestanka vode po nekoliko sati, a razlog tome najčešće je pucanje cevi zbog starosti mreže. Kako bi se takve situacije svele na minimum, nedavno je doneta odluka na skupštini da cenu održavanja vodovodne mreže plaćaju građani.

Odlukom većine odbornika u Skupštini grada Požarevca, od 1. oktobra građani će na računima za vodu i kanalizaciju imati jednu novu stavku za plaćanje - fiksni deo, koji obuhvata održavanje sistema  koji je nezavisan od potrošnje vode, o čemu je E-Braničevo već pisalo.

OD 1. OKTOBRA POSKUPLJUJE VODA, ODNOŠENJE SMEĆA…

Fiksni deo sastoji se od cene zamene i održavanja vodomera i troška amortizacije, odnosno održavanja mreže. Ovaj novi namet koštaće domaćinstva na mesečnom nivou 179,33 dinara, od tog iznosa 118,68 dinara je trošak zamene vodomera, dok će pravna lica fiksni deo plaćati 284,63 dinara, od toga 206,43 dinara za vodomere.

Ovo je prvi put od kada postoji JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac da će građani plaćati održavanje mreže. Kao obrazloženje navodi se da je vodovodna mreža veoma velika,  razuđena i stara, te da često dolazi do pucanja cevi, intervencija i sanacija šteta, a preduzeće ne može da pokrije sve te troškove.

“Prva vodovodna i kanalizaciona mreža je izgrađena 1962. godine, a od 178 kilometara mreže 140 je starije od 30 godina. Ona mora biti u ispravnom stanju, a njena popravka i stavljanje u ponovnu funkciju mora se izvršiti u najkraćem mogućem roku. Prethodnih godina bio je veliki broj hitnih intervencija - 2.014 u 2019. godini, 1.736 u 2020., 1.614 u 2021. i za prvih šest meseci ove godine 996, zbog nedovoljno sredstava da se blagovremeno saniraju delovi mreže.  Zbog značaja usluge koju pružamo i predupređivanja svih rizika koji mogu da utiču na obustavu isporuke ili zdravstvene ispravnosti vode, kao i kanalisanja otpadnih voda čije bi izlivanje dovelo do ugrožavanja zdravlja i imovine ljudi, preduzeće mora imati amortizacione i akumulacione fondove, da bi odgovorilo svim izazovima i redovno ulagalo u obnavljanje i popravku mreže”, stoji u obrazloženju koje se našlo pred odbornicima.

Podsećamo da je od 1. oktobra poskupela i voda. Građani će pijaću vodu plaćati skuplje za 18,5 odsto, a privrednici za 23,29 odsto.

Ukupan prosečan račun za domaćinstva iznosiće oko 1.338 dinara sa PDV-om, dok trenutni prosečni račun iznosi 982 dinara. Dakle, prema kalkulaciji ovog preduzeća, računi za oktobar će biti uvećeni u proseku za 356 dinara.

Na ovu odluku lokalnog parlamenta reagovao je Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac.  U saopštenju koje su dostavili medijima se navodi da smatraju da povećanje cena neće rešiti problem preduzeća kao i da su godinama unazad upozoravali na nedomaćinsko upravljanje JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac.

„Poznato je da je ovo javno komunalno preduzeće dve godine plaćalo zakup poslovnog prostora 400 eura dnevno, odnosno blizu 300.000 eura za dve godine zakupa, da bi nakon toga ponovo vratili blagajnu u stare prostorije. Utvrđeno je da je u ovom preduzeću zaposleno više ljudi nego što to Zakon o budžetskom sistemu dozvoljava, a radi se isključivo o partijskim kadrovima. Činjenica je da je i pored toga što posluje sa gubitkom i viškom partijskog kadra  poslove ugradnje vodomera poverilo podizvođaču za višemilionsku naknadu, kao i da se na više lokacija u gradu velike količine vode iz napuklih cevi izlivaju, usled čega nastaju i veliki gubici, a da se po tom pitanju mesecima ništa ne preduzima. Usled zloupotreba i povreda zakona, Agencija za sprečavanje korupcije preporučila je meru razrešenja sa funkcije direktora ovog preduzeća “, navodi se između ostalog u saopštenju uz napomenu da je „Vodovod“ od vitalnog značaja za građane Požarevca, a ima status najvećeg gubitaša.

O raspravi koja se ovim povodom vodila između vlasti i malobrojne opozicije u lokalnom parlamentu, možete se podsetiti u ovom tekstu:

ZAŠTO (NI)JE OPRAVDANO POSKUPLJENJE KOMUNALNIH USLUGA?

To Top