Gde je u okrugu registrovana afrička kuga svinja

Braničevo

Društvo

Gde je u okrugu registrovana afrička kuga svinja

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Od početka jula do danas u Braničevskom okrugu registrovana je afrička kuga svinja u osam naselja.

Afrička kuga kod domaćih svinja pojavila se na području grada Požarevca, u selima Živica, Dubravica i Batovac, 3, 6. i 14. jula.

U opštini Žagubica pojavila se u selima Milanovac, Krupaja i Ribare, 5, 7. i 13. jula, a u opštini Malo Crniće, selu Vrbnica, 10. jula.

Afrička kuga kod domaćih svinja u opštini Žabari, selu Vlaški Do, pojavila se 13. jula.

Podsećamo da je tokom juna na području Braničevskog okruga registrovana afrička kuga svinja u jednom lovištu i sedam naselja.

GDE SE TOKOM JUNA U BRANIČEVKOM OKRUGU POJAVILA AFRIČKA KUGA SVINJA

Kod domaćih svinja u 2023. godini prvi slučaj je potvrđen je 4. januara u opštini Bosilegrad. Od početka godine u našoj zemlji izvršena je eutanazija 4.551 zaražene svinje, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Afrička kuga svinja (AKS) je kontagiozna virusna bolest domaćih i divljih svinja. Glavni izvor bolesti su divlje svinje, a kada se jednom bolest prenese na domađe svinje, glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne merama biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje.     

U toku 2023. godine bolest je dijagnostikovana u sledećim zemljama regiona: Rumuniji, BIH, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa velikim brojem žarišta.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Za ovo oboljenje svinja ne postoji specifična terapija niti imunoprofilaksa.

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na vlasnike da postave dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje - dva odsto rastvor žive sode. Obaveza je prijavljivanje svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru. Veterinari upozoravaju da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava pašno držanje svinja i spreči direktan kontakt sa divljim svinjama.

To Top