Godišnje od karcinoma dojke oboli više od 4.000 žena u Srbiji

Braničevo

Zdravlje

Godišnje od karcinoma dojke oboli više od 4.000 žena u Srbiji

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema kalendaru javnog zdravlja, među značajnim datumima je 20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

Cilj obeležavanja je podsticanje pažnje javnosti na rasprostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i njenom ranom otkrivanju.

U proseku svake godine u Republici Srbiji registruje se 4.237 novoobolelih žena od karcinoma dojke.

Prema poslednjim podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ, za 2019. godinu, u Republici Srbiji registrovano je 4.636 novoobolelih i 1.665 umrlih žena od raka dojke.

Karcinom dojke se najčešće javlja kod žena posle 45. godine života. Kada govorimo o umiranju od raka dojke registrovane stope mortaliteta rastu počev od 55. godine života i najviše su u najstarijem životnom dobu žena, od 75 i više godina.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, karcinom dojke kod žena predstavlja najčešće maligno oboljenje, ispred kolorektalnog karcinoma, karcinoma pluća i karcinoma grlića materice. Kada govorimo o vodećim uzrocima smrti od malignih bolesti kod žena, karcinom dojke se takođe nalazi na prvom mestu.

Ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke može biti veoma uspešno u preko 90 odsto slučajeva, zbog čega je glavni cilj Globalne inicijative za karcinom dojke Svetske zdravstvene organizacije smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke za 2,5 odsto godišnje. Tri ključne aktivnosti za postizanje ovog cilja su: promocija zdravlja za rano otkrivanje, pravovremena dijagnoza i sveobuhvatan tretman obolelih od karcinoma dojke.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine.  Na teritoriji Braničevskog okruga organizovani skrining raka dojke se sprovodi u Domu zdravlja Požarevac od 2016. godine.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, u saradnji sa kolegama i saradnicima u domovima zdravlja, opštim bolnicama i lokalnim zajednicama na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga, podržava i koordinira sve zdravstveno vaspitne aktivnosti u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti.
 

To Top