Golubac dobio sredstva EU za kreativnost u turizmu

Golubac

Turizam

Golubac dobio sredstva EU za kreativnost u turizmu

Foto: N. Konstantinović

How Good Of A Friend Are You Really?

Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i kulturnog nasleđa. Ukupna finansijska podrška iznosiće više od 200.000 evra, od kojih će biti nagrađeno 12 projekata u šest opština i gradova u Srbiji, među kojima je i opština Golubac.

Namena ovih projekata je da na inovativan i održiv način obogate turističku ponudu i time doprinesu ekonomsku osnaživanju lokalnih zajednica.

Projekti će biti podržani kroz program „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji se sprovodi u okviru Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Sa idejom da se kroz maštovite suvenire predstavi lokalna tradicija i istorija aplicirali su i predstavnici tvrđave Golubački grad. Cilj projekta je da se ojačaju lokalni proizvođači koji razvijaju umetničke, inovativne i kreativne suvenire, a koji će biti podeljeni na četiri tematske celine. Prva bi predstavila „mitološka bića Golupca“, kojom će preko svilenih marama i keramičkih čaša biti prikazani mitološki likovi vezani za tvrđavu. 

Drugi motiv je vezan za tradicionalnu narodnu nošnju, sa akcentom na odevne predmete istočne Srbije. Treća celina će predstaviti motive srpske srednjovekovne žene, dok će četvrta biti viteško oružje iz petnaestog veka, odnosno strela koja je u tom periodu upotrebljavana na Golubačkoj tvrđavi.

U naselju Golubac, Turistička organizacija Golubac i Narodna biblioteka Veljko Dugošević će, takođe uz podršku Evropske unije da na inovativan način predstave legende i mitove podunavskog grada.

Kroz 3D animacije, vizuelne i audio efekte,  posetiocima će moći interaktivno da se upoznaju sa lokalnom istorijom, legendama, i pričama lokalnih meštana.

Pored toga, biće urađena i turistička signalizacija i organizovani mnogobrojni događaji, čija će svrha takođe biti predstavljanje golubačkih priča, istorije i kulture.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top