Grujičić i Blagojević obišli renovirani Dom zdravlja Kučevo

Kučevo

Događaji

Grujičić i Blagojević obišli renovirani Dom zdravlja Kučevo

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarka zdravlja Srbije, prof. dr Danica Grujičić, i ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević, obišli su juče obnovljeni Dom zdravlja Kučevo.

Ova ustanova površine 3.700 metara kvadratnih, sa oko 9.500 kartona pacijenata, kompletno je renovirana spolja i iznutra.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da je rekonstrukcija Doma zdravlja koštala blizu 270 miliona dinara, kao i da je urađena potpuna obnova objekta: obnovljena je fasada, sanirana energetska mreža, kompletan enterijer i instalacije, unapređena funkcionalnost i bezbednost objekta, kao i dostupnost izgradnjom rampe za osobe sa invaliditetom i lifta.

Ministar Blagojević je precizirao da je primarna zdravstvena zaštita visoko na listi prioriteta Vlade Srbije, jer je samo sredstvima Ministarstva za javna ulaganja obnovljeno čak 86 objekata u 60 gradova i opština u Srbiji za dve godine, a ukupna vrednost tih radova bila je pet milijardi dinara.

Ministarka Grujičić zahvalila je Ministarstvu za javna ulaganja koje je ispunilo plan i završilo rekonstrukciju Doma zdravlja u Kučevu u predviđenom roku.

„Dom zdravlja je vrlo dobro obnovljen. Sada nedostaju kolege lekari i medicinske sestre, jer saznajem da postoji samo jedan lekar specijalista opšte medicine. Taj nedostatak je razlog zbog kojeg ćemo promeniti način specijalizacije za lekare opšte medicine, tako da svaki doktor koji počne da radi u domu zdravlja kroz osam do 10 godina završi specijalizaciju. U manjim mestima, lekare koji su dobijali platu i specijalizaciju od lokalnih ustanova obavezaćemo da u toj ustanovi ostanu određeno vreme”, rekla je Grujičić.

Ministarka zdravlja je istakla da je strategija resornog Ministarstva jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja je važna posebno na planu preventive, iako je to teško tražiti u situaciji kada lekari imaju i po 40 pacijenata dnevno.

„Razgovaraćemo sa sindikatima i republičkim stručnim komisijama o optimalnom broju pacijenata. Primarna zdravstvena zaštita je važna i zbog uspešnosti skrininga, koje je nemoguće sprovesti ako je lekar preopterećen u ordinaciji”, zaključila ona.

Ministarka je najavila brzu nabavku neophodne opreme, u skladu sa potrebama koje je iznela uprava obnovljenog Doma zdravlja Kučevo. Uskoro će, potvrdila je dr Grujičić, stići i novih 10 magnetnih rezonanci, prvo u Požarevac, a potom i u ostale gradove širom Srbije.

To Top