Hapšenje u Crvenom krstu Požarevac zbog nameštanja tendera

Braničevo

Hronika

Hapšenje u Crvenom krstu Požarevac zbog nameštanja tendera

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Uhapšene dve osobe zaposlene u požarevačkom Crvenom krstu i radnik u jednoj klanici u Petrovcu na Mlavi.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su S.O. (1973) iz Požarevca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom,  B.F. (1959) iz Petrovca na Mlavi, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i falsifikovanje isprave, kao i S.D. (1967) iz Požarevca, koja se tereti za delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je S.O., kao odgovorno lice Crvenog krsta Požarevac, u dogovoru sa B.F., predstavnikom jedne klanice iz Petrovca na Mlavi, omogućio da ova firma dobije javne nabavke za dobra tokom 2018, 2019.  i 2020. godine kao najpovoljniji ponuđač. Pritom je S.O. zahtevao i isporuku dobara koja nisu predviđena ugovorom, dok je ugovorena roba naplaćivana po skupljoj ceni od dogovorene. Osumnjičeni B.F. se tereti da je falsifikovao službene isprave kojima je vršio naplatu isporučenih dobara, čime je naneta šteta budžetu grada Požarevca u ukupnom iznosu od 6.095.714 dinara.

Sumnja se da su S.O. i S.D., koja je takođe zaposlena u Crvenom krstu Požarevac, od početka 2018. do kraja 2020. godine, deo usluga Crvenog krsta vodili bez evidentiranja kroz poslovnu dokumentaciju i prisvajali novčane prihode ostvarene na taj način. Oni se terete da su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.549.156 dinara, suprotno odredbama Statuta Crvenog krsta Požarevac kao humanitarne, nezavisne, neprofitne i dobrovoljne organizacije, čija su imovina i sredstva kojima raspolaže isključivo u funkciji ostvarivanja njegovih programskih ciljeva i zadataka.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

To Top