Jagode sprečavaju razvoj ćelija raka

Braničevo

Zdravlje

Jagode sprečavaju razvoj ćelija raka

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Plod jagode je izvor zaštitnih materija koje omogućavaju pravilan rast i razvoj i ubrzavaju oporavak od bolesti.

Američki naučnici G. Stouner i N. Seram, koji su izučavali uticaj ishrane na razvoj onkoloških bolesti, ukazali su da su eksperimantalna ispitivanja u poslednjih 10 godina pomogla dobijanju ubedljivih dokaza da jagode mogu pomoći u sprečavanju pojave raka. Pokazalo se da su jagode i sastojci u njima u stanju da spreče razvoj ćelija raka u eksperimentalnoj kulturi ćelija utičući na gene povezane sa razvojem bolesti.

Pored toga, dokazano je da uvođenje sušenih jagoda u ishranu životinja znatno smanjuje razvoja malignih tumora kod njih. Najnoviji statistički podaci govore da ljudi u čijoj su ishrani takođe zastupljene jagode ređe oboljevaju od onkoloških bolesti.

Jagode su od davnina korišćene u lečenju bubrežnih i reumatskih bolesti, snižavanju krvnog pritiska, holesterola u krvi i u mnoge druge svrhe. Mnoga istraživanja upućuju na to da su jagode izvor korisnih sastojaka u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imuniteta sistema i neuroloških poremećaja, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top