JASNO I GLASNO: O mobingu i političkom progonu na poslu

Požarevac

Događaji

JASNO I GLASNO: O mobingu i političkom progonu na poslu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Pokret Jasno i glasno održao je konferenciju za medije u Gradskom parku, a tema je bila politički i drugi progoni aktivista i boraca za ljudska, politička ili socijalna prava na radu i u vezi sa radom.

Na ovu temu govorili su Stevan Vukić, master inženjer šumarstva i ekološki aktivista, Jelena Vukazić i Marija Simić Lazarević iz Pokreta Jasno i glasno koji su, kako tvrde, doživeli neku vrstu političkog progona ili mobinga na radnom mestu.

Vukazić je ukazala na psihosocijalni aspekt ovakvog problema.

„Posledice koje mobing na poslu može ostaviti na život pojedinca i zdravstveno stanje mogu biti izuzetno nesagledive. Ako takva individua ostaje da radi u jednoj neprijateljskoj i nezdravoj sredini najčešće biva izopštena iz kolektiva. Na taj način je navode da pravi što više grešaka kako bi joj uručili otkaz, ili da sama da otkaz. Najčešće žrtve ovakvih stvari su ljudi koji svoj posao rade izuzetno profesionalno, savesno i odgovorno, odnosno oni koji sutradan neće zatvarati oči pred neregularnostima, koji će ukazivati na probleme u cilju da se oni reše“, rekla je Vukazić.

Stefan Vukić kaže da su on i njegove kolege iz JP „Srbijašume“ oko godinu dana trpele zlostavljanje na radu - mobing, ponižavanje, uvrede, ucene.

„To je trajalo jedan duži vremenski period, bili smo saterani, figurativno, u ćošak i  prinuđeni da privatno angažujemo advokata.  Uputili smo tužbu za mobing, nakon toga sam dobio upozorenje, a nekoliko kolega i koleginica premeštaj. Posle tog događaja javno istupam na televiziji N1, gde ukazujem na neke veoma loše stvari, kako se nedomaćinski gazduje javnim državnim resursom. Ubrzo posle toga dobio sam otkaz. Tu se nije završio moj progon, lokalni portal TPK news me je na najgori mogući način klevetao“, ispričao je Vukić.

On je potom angažovao advokata i podneo tužbu.

„Kao Stefanov advokat moram reći da smo mi pokrenuli tužbu kojom ćemo dokazivati nezakonitost otkaza koji je dobio, podneli smo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog niza neistina, kleveta, za krivična dela koje je, navodno, učinio Stefan“, naglasila je Simić Lazarević.

Ona je još dodala da iako je dala otkaz u PIO fondu tu se priča ne završava jer sledi, kako kaže, sudski epilog.

To Top