Kada vakcinisani dobrovoljni davaoci mogu dati krv?

Petrovac

Događaji

Kada vakcinisani dobrovoljni davaoci mogu dati krv?

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Prva novembarska akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je juče u prostorijama Crvenog krsta u Petrovcu na Mlavi. Tom prilikom je doktor sa Instituta za transfuziju krvi Srbije objasnio kada vakcinisani protiv kovida 19 mogu donirati krv.

Nemanja Džodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije istakao je da se u prvih dva sata akcije u Petrovcu prijavilo oko 20 sugrađana.

,,Naredne akcije biće organizovane 17. novembra u Petrovcu na Mlavi i 25. novembra u Malom Crniću. Za sve one koji žele da daju krv mogu to učiniti i u Crvenom krstu Požarevac svakog ponedeljka od 9 do 15 sati. Još jedna akcija biće organizovana 6. novembra u ,,Stop Šopu” u Požarevcu, što je još jedna prilika da građani obraduju sebe kupovinom i nekome daruju krv koja ima neprocenjivu vrednost”, najavio je Džodić.

On je istakao da su krvne grupe A negativna i nulta negativna uvek potrebne.

,,Osobe koje su primile vakcinu ,,Fajzer” i ,,Sinofarm” krv mogu dati odmah sutradan, a osobe koje su primile ,,Sputnjik” i ,,Astra Zeneku” mogu to učiniti nakon 15 dana od vakcinacije”, kazao je on.

On je pozvao sve ljude koji su preležali koronavirus, a nisu vakcinisani, da pozivom na telefon 19 819 zakažu i doborovoljno daju plazmu, koja se i dalje koristi kao vid terapije za one koji se leče od koronavirusa.

To Top