Kakve planove grad Požarevac ima za ,,Bambi park“

Požarevac

Društvo

Kakve planove grad Požarevac ima za ,,Bambi park“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevački ,,Bambi park“, nekada najpopularnije mesto za igru i razonodu, danas nema svoju namenu i potpuno je ruiniran. Grad ima planove za ovu lokaciju.

Značaj ,,Bambi parka“ veliki je za sve one koji su uz njega odrastali i očekivano je bilo da će ovaj deo grada ponovo oživeti. Građani Požarevca na to čekaju već više od dve decenije. Sve što je imalo bilo kakvu vrednost na ovoj lokaciji je rasporadato ili uništeno, a nekoliko preostalih objekata su u veoma lošem stanju.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, kaže da grad želi da na čitavom prostoru ,,vašarišta“ i ,,Bambilenda“ uredi prostor za odmor i rekreaciju, ali postoje određeni problemi. Sa kompanijom ,,Bambi“ 2017. godine grad Požarevac sačinio je sporazum i razmenom nepokretnosti tada vratio u svoj posed više od dva hektara zemlje, međutim, problem je sa preostalih 60 ari.

,,Rešili smo imovinu ,,Bambi parka“. Imali smo razmenu zemljišta sa kompanijom „Bambi“ i imamo upisanu javnu svojinu grada Požarevca na tim katastarskim parcelama. Drugi deo ,,Bambi parka“ vlasnici ne žele da prodaju. U tom slučaju vlasnici moraju da se drže pravila gradnje koja su definisana planom generalne regulacije. Ako vlasnik ne želi da proda tih 60 ari moraće da se drži onoga što mi možemo da prihvatimo, a to je da tu bude neki objekat za sport i rekreaciju”, rekao je Pavlović.

 

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Gradonačelnik nije želeo da imenuje vlasnike tih spornih 60 ari sa kojima grad još uvek ne može da se dogovori oko vraćanja zemljišta, koje je njima ustupljeno pre više od 20 godina. Pavlović je podsetio da je za to bila jedna šansa 2018. godine ali da ništa nije urađeno.

,,Kada su vlasnici bili raspoloženi za prodaju te parcele cena je bila oko 18 miliona, ali je bilo negodovanja javnosti. Meni je žao, jer sam ja bio za kupovinu tih parcela“,  istakao je Pavlović.

Podsećamo da je grad Požarevac sredinom prošle godine raspisao javnu nabavku za izradu urbanističkog projekta za potrebe prostornog uređenja terena i izgradnju sportskih objekata.

>>SPORTSKI KOMPLEKS IZMEĐU HIPODROMA I BAMBILENDA<<

Sportski kompleks na prostoru „vašarišta“, koje se nalazi dužinom ulice Ilije Gojkovića, između hipodroma i „Bambilenda“, imaće brojne sadržaje.

,,Imamo planove i za one druge parcele, a u pitanju je ,,vašarište“. Naravno da ćemo, osim toga, u ovom mandatu pokrenuti priču da uredimo ceo taj kompleks ,,Bambi parka“ koji bi bio prevashodno za odmor i rekreaciju. Dalje od ovoga ne mogu da pričam, jer sam ja oprezan čovek. Znam da uvek nešto može da se iskomplikuje“, dodaje Pavlović.

Podsećamo, ,,Bambilend“ je počeo sa radom na Dan boraca, u julu 1999. godine, a na svečanom otvaranju prisustvovalo je više od 2.000 ljudi. Od samog otvaranja, srpska štampa je ovo mesto nazivala ,,Diznilend u Srbiji“, a za Požarevljane je ono predstavljalo jedno od retkih lokacija namenjenih za dečju igru. Tobogan, dvorac, lavirint, vidikovac, različiti sportski tereni, fontana, sunčani sat, bazen i različita mesta za odmor i rekreaciju samo su neki od sadržaja koji je ovaj prostor nudio.

,,Bambilend“ je prestao sa radom već 2000 godine. O ,,Bambi parku“ se u požarevačkim krugovima i dalje prepričavaju priče, a Danilo Stanimirović, mladi autor iz tog grada, svetu je predstavio kratki igrani srpski film „Bambilend“, koji je osvojio brojne nagrade.

>>E-INTERVJU: DANILO STANIMIROVIĆ, MLADI POŽAREVLJANIN ZARAŽEN FILMOM<<

To Top