Ko će u Požarevcu moći da konkuriše za zamenu stolarije?

Požarevac

Društvo

Ko će u Požarevcu moći da konkuriše za zamenu stolarije?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarstvo rudarstva i energetike je krajem aprila raspisalo konkurs za dodelu subvencija za zamenu stolarije i individualnih ložišta. Na konkurs se javio grad Požarevac.

Ivana Perišić, rukovodilac odeljenja za komunalne delatnosti i energetiku u Gradskoj upravi Požarevac, rekla je za E-Braničevo da još uvek nisu definisani kriterijumi po kojima će se bodovati i odobravati sredstva.

„Mala se pometnja napravila na republičkom nivou. Ministarstvo je pokrenulo ovu priču, ali kao da nisu bili svesni kolika će bura da se digne oko toga. Još uvek nije formirana Uprava za energetiku koja će se baviti isključivo energetskom efikasnošću, a tek u julu će biti propisani kriterijumi po kojima ćemo mi odobravati ta sredstva“, rekla je Perišić.

Ona navodi da ministarstvo nije pripremilo lokalnu samoupravu za korake koje treba da preduzme kako bi ceo projekat bio celishodan. Iz tog razloga, grad je konkurisao sa projektom koji je jedini bio potpun.

,,Kako ne bi propustili ovaj konkurs, mi smo konkurisali sa projektom koji nam je jedini bio potpun, a to je Tabačka čaršija – neparni brojevi, za koju imamo posebnu odluku o finansiranju fasade. Sigurno će prvi uslov biti taj da objekti imaju građevinsku dozvolu, što znači da oni moraju biti ozakonjeni ili izgrađeni u skladu sa zakonom. Takođe, oni moraju da poseduju građevinsku dozvolu prilikom gradnje“, objašnjava Ivana Perišić.

Podsećamo da su na nedavno održanom zasedanju lokalnog parlamenta odbornici raspravljali o renoviranju zgrada u Tabačkoj čaršiji i Trgu oslobođenja i da opozicioni odbornici smatraju da je ova odluka diskriminatorna.

>>IMA LI DISKRIMINACIJE U OBNOVI FASADA U POŽAREVCU<<

Perišić naglašava da su svi programi energetske efikasnosti inicijativa Evropske unije i da je prioritet sređivanje vlasništva imovine.

,,Bez sređene imovine, odnosno ako niste vlasnici objekta, apsolutno nećete moći da konkurišete na ovakvim i sličnim projektima“, ističe Perišić.

Podsećamo da ministarstvo dodeljuje 54 miliona dinara za celu Srbiju, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona. Za ove namene Požarevac će uložiti nešto više od 6,3 miliona dinara.

>>NA KONKURS ZA ZAMENU STOLARIJE PRIJAVILO SE PET OPŠTINA IZ BRANIČEVSKOG OKRUGA<<

,,Po ovom programu grad i ministarstvo bi finansirali po 25 odsto, odnosno svako po 6,3 miliona. Svesni smo da je cifra od 54 miliona dinara mala za celu Srbiju. Međutim, kada smo ih pitali zašto je to tako, dobili smo informaciju da je ovo pilot projekat. Od sledeće godine će biti znatno veće sufinansiranje ovakvih projekata, pa su najavili da će već od sledeće godine biti 150 miliona evra“,  kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, čim je izašao konkurs lokalna samouprava je odmah dala nalog JP „Toplifikacija“ da pošalje svoje srednjoročne planove širenja mreže. Ivana Perišić objašnjava da, na primer, kada u nekoj ulici prođe toplifikacija ili gasifikacija, grad će učestvovati u sufinansiranju priključka, a ne za zamenu kotla.

To Top