Koliko Požarevljana i Kostolčana živi u apsolutnom siromaštvu

Požarevac

Društvo

Koliko Požarevljana i Kostolčana živi u apsolutnom siromaštvu

Foto: Crveni krst Požarevac, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Pandemija i naglo povećanje cena hrane, naftnih derivata i energenata, sa jedne strane stvara milijardere u svetu, a sa druge sve veći broj ljudi tone u siromaštvo. Istraživali smo koliko građana Požarevca i Kostolca ne može sebi da priušti ono osnovno – jedan topli obrok dnevno.

Po rečima Jelene Rašić, sekretarke Crvenog krsta Požarevac, trenutno ima 730 korisnika Narodne kuhinje u Požarevcu i Kostolcu koji šest dana u nedelji dobijaju po jedan topli obrok, a tokom cele godine uglavnom ih bude do 850.

„Taj broj varira tokom godine, leti je uglavnom manji pritisak na kuhinju jer tada korisnici rade sezonske poslove u okviru kojih imaju obezbeđenu hranu. Specifično za našu Narodnu kuhinju u odnosu na druge u Srbiji je da imamo manji broj porodica ali da su višečlane, od 730 korisnika 318 su deca uzrasta do 18 godina“, kaže Rašić za E-Braničevo.

 

Jelena Rašić

Crveni krst za sprovođenje programa Narodne kuhinje dobija 13.920.000 dinara od grada Požarevca, to je godišnju budžet projektovan za maksimalno 850 korisnika. Tim novcem finansiraju se troškovi pripreme i distribucije hrane, kao i gorivo, jer se hrana raznosi po punktovima - dva su u Požarevcu i tri u Kostolcu.

Punkt u Požarevcu na kome se dele obroci

Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preko Crvenog krsta Srbije, požarevačka organizacija dobija 10 najvažnijih namirnica poput ulja, brašna, pirinača i makarona.

Socijalno ugroženih građana ima i u seoskim sredinama i oni uglavnom nisu u mogućnosti da dođu do punktova u Požarevcu i Kostolcu, te dobijaju pakete hrane na kućnu adresu. Trenutno ih ima 121.

„Od 2016. godine 2.265.000 dinara se izdvaja iz budžeta grada za kupovinu paketa hrane za socijalno ugrožene građane koji žive u seoskim mesnim zajednicama i koji su takođe kandidati za Narodnu kuhinju, ali nisu u mogućnosti da dođu do grada po kuvani obrok. U vrednosti obroka u Narodnoj kuhinji na mesečnom nivou oni dobijaju paket hrane – znači oko 12,5 kilograma namirnica se njima mesečno nosi na kućnu adresu“, objašnjava Rašić.

 

Topli obrok za korisnike Narodne kuhinje

Dakle, ukupno 851 lice u Požarevcu i Kostolcu ne može sebi da priušti jedan topli obrok dnevno, a procenjuje se da je taj broj i veći.

U Centru za socijalni rad u Požarevcu saznajemo da se tokom cele godine javljaju socijalno ugroženi građani i da oni konstantno rade na proceni ko može postati korisnik Narodne kuhinje. Za sada nije primetno drastično povećanje broja zahteva, ali ne isključuju mogućnost da će do toga doći početkom jeseni i zime.

Kako objašnjavaju, isti su uslovi koje lice treba da ispuni kao kod ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć, s tim što se to finansira iz budžeta republike, a narodna kuhinja iz budžeta grada.

„Pravo na narodnu kuhinju ima pojedinac, odnosno lice koje živi samo u domaćinstvu, ili porodica koja ima manje prihode od sume utvrđene zakonom o socijalnoj zaštiti. Na primer, ako lice podnese zahtev u maju utvrđivaće se visina prihoda za prethodni mesec i ostvariće pravo na narodnu kuhinju ukoliko uopšte nema prihode ili su manji od iznosa socijalne pomoći“, objašnjavaju iz pravne službe Centra za socijalni rad.

To su najugroženije porodice koje se već nalaze na evidenciji kao korisnici socijalne pomoći ili su korisnici najniže penzije, zatim staračka domaćinstva bez ikakvih prihoda, lica nesposobna za rad, duševno oboleli i ometeni u razvoju.

Procenjuje se da je veliki broj građana Srbije koji imaju primanja nešto veća od iznosa socijalne pomoći i koji žive na rubu egzistencije.

Svako može biti donator

Jelena Rašić kaže da je korisnicima Narodne kuhinje pored hrane, potrebno još mnogo toga, a najviše odeća, obuća, školski pribor i higijenski paketi. Crveni krst se trudi da im pomogne organizacijom akcija solidarnosti u saradnji sa školama, privrednicima i humanim pojedincima koji su u mogućnosti da pomognu.

„Uvek nedostaju paketi hrane i higijene i zato je važno da se uputi apel donatorima, to može biti svako ko je u mogućnosti i želi da pomogne najugroženijim sugrađanima“, poručuje ona.

Svako ko želi da donira hranu, odeću, obuću ili pakete higijene može to učiniti tako što će paket doneti u Crveni krst Požarevac, a aktivisti će to dalje podeliti korisnicima Narodne kuhinje.

To Top