Velika potražnja dovela do rekordne cene ogrevnog drveta

Braničevo

Ekonomija

Velika potražnja dovela do rekordne cene ogrevnog drveta

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Potražnja za ogrevom za narednu grejnu sezonu ne jenjava. Na pragu smo leta, ali građane već sada zabrinjavaju cene i povremene nestašice energenata.

Za kubik drva, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, ove godine potrebno je izdvojiti i do 3.000 dinara više u odnosu na isti period prethodne godine.

Kako E –Braničevo saznaje na stovarištuma u okrugu, za kubik cera prošle godine krajem maja bilo je potrebno izdvojiti 5.800 dinara, dok je sada cena drastično skočila i iznosi 9.000 dinara.

Cena bukve i hrasta je nešto jeftinija, sa uračunatom sečom iznosi 8.000 dinara, dok  za topolu, koja važi za jednu od jeftinijih opcija, treba izdvojiti oko 3.000 dinara. Prošle godine u ovo vreme metar hrasta ili bukve mogao se naći po ceni od 6.000, a topole za 2.200 dinara.

Cene kod lokalnih trgovaca, koji se bave sečom šuma i prodajom ogrevnog drveta,  nešto su niže. Metar ogrevnog drveta je od 55 do 60 evra.

Za metar drva 55 evra

Glavni razlozi za ove velike promene cena su, veruje se, više cene transporta, stvaranje zaliha, ali i nedostatak radne snage.

Ove godine cene svih energenata, ali i rast potražnje ne prestaju da iznenađuju, a građanima je poslednjih dana ova tema glavni uzrok glavobolja.

Kako smo ranije pisali i cene peleta su više nego lane, pa tako za jednu paletu, odnosno nešto više od tone, prethodne godine bilo je potrebno izdvojiti oko 200 evra, dok cena sada dostiže i 350 evra.

>>ZA TONU PELETA TREBA IZDVOJITI VIŠE OD 300 EVRA<<

To Top