Korać: Zašto Viminacijum danas nije naseljen, šta on to krije

Kostolac

Društvo

Korać: Zašto Viminacijum danas nije naseljen, šta on to krije

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Krajem prošle godine objavljena je monografija „Viminacijum grad i legijski vojni logor“ na engleskom, sa rezimeima na nemačkom, francuskom, italijanskom, španskom i srpskom jeziku. Autor knjige je dr Miomir Korać, svetski cenjeni arheolog i dugogodišnji rukovodilac istraživanja na lokalitetu Viminacijuma, piše RTS.

Monografija o Viminacijumu, glavnom gradu i vojnom logoru rimske provincije Mezije Superior čiji se ostaci nalaze ispod sela Stari Kostolac i Drmno, nedaleko od Požarevca, namenjena je istoričarima i arheolozima, svetskim i domaćim naučnim institucijama.

Sve rezultate po kojima je Viminacijum postao svetski poznat, i s pravom se našao na preliminarnoj listi Uneskove svetske baštine, Miomir Korać je uklopio u priču o Viminacijumu – njegovoj istoriji, prvim istraživanjima i savremenim metodama kojima se neprekidno otkrivaju novi nalazi. Profesor Korać smatra da će ovaj arheološki lokalitet za 40 do 50 godina biti ako ne najznačajniji, onda svakako među najznačajnijim lokalitetima na svetu, piše RTS.

Kompletnu vest pročitajte OVDE.

To Top