Korak bliže rekonstrukciji “Čikoša”

Požarevac

Društvo

Korak bliže rekonstrukciji “Čikoša”

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradska uprava Požarevca raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju prostorne celine “Čikoš”.

Prostor “Čikoša” je površine oko 1.650 metara kvadratnih i severno je oivičen Takovskom, južno ulicom Veljka Dugoševića, a istočno i zapadno susednim jednospratnim objektima. Objekti koji se pružaju istočnim delom “Čikoša” su ugostiteljskog karaktera.

Građanima je otežano kvalitetno korišćenje ovog prostora zbog brojnosti letnjih bašta, pa je “Čikoš” vremenom postao prolazni prostor. Jedini građani koji se duže zadržavaju u ovom delu grada su korisnici ugostiteljskih objekata, navodi se u tehničkoj specifikaciji. U južnom delu prostorne celine “Čikoš” nalazi se spomen bista atomskog fizičara Pavla Savića.

Od Takovske ulice pruža se kaldrmisana površina koja datira iz 1897. godine. Reč je o poslednjoj ulici koja je izvedena velikim kamenjem, a kaldrma je zatečena u lošem stanju, te je i nju potrebno rekonstruisati i statički rešiti.

“Urbani mobilijar (posude za otpatke, rasvetni stubovi, saksije, reklamni stub) je u lošem stanju, a u ovom prostoru ne postoje klupe. Zelene površine čine 15 odsto ukupne površine “Čikoša” i nalaze se u zapuštenom stanju”, piše u tehničkoj specifikaciji.

Projektnim rešenjem je, u skladu sa Projektnim zadatkom i dopunom, između ostalog predviđeno sledeće: sanacija i rekonstrukcija parternih površina, uz definisanje vrste i izgleda popločanja, kojim će se unaprediti ambijent, opremanje urbanim mobilijarom, koji je usklađen sa savremenim potrebama života u užoj gradskoj zoni, definisanje vrste, izgleda i pozicije za igralište za decu, letnje bašte i potencijalni amfiteatar na otvorenom, predlog za ambijentalno i dekorativno osvetljenje.

Procenjena vrednost javne nabavke iznosi 37.708.333,33 dinara bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 10. oktobar.

Rok za izvođenje radova ne bi trebalo da bude duži od 180 radnih dana, a garantni rok za izvedene radove je minimum dve godine.

Podsećamo da je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, pre nedelju dana najavio rekonstrukciju “Čikoša”. Tada je napisao da bi prvo trebalo završiti radove na zameni i izgradnji nove infrastrukture, pa onda početi radove na parternom uređenju.

PRVO INFRASTRUKTURNI RADOVI, PA REKONSTRUKCIJA “ČIKOŠA”
 

 

To Top