Krstanoski: U 2022. završene kapitalne investicije vredne 200 miliona dinara

Kostolac

Društvo

Krstanoski: U 2022. završene kapitalne investicije vredne 200 miliona dinara

Foto: GO Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac i Gradska opština Kostolac poslednjih nekoliko godina konstantno rade na stvaranju boljih, kvalitetnijih, a ujedno i lepših uslova za život svih građana. Poseban akcenat stavljen je na uređenje komunalne infrastrukture - vode, kanalizacije i grejanja, putne, sportske i turističke. O svemu što je urađeno u 2022. i planovima u novoj godini razgovaramo sa predsednikom Gradske opštine Kostolac, Serdžom Krstanoskim.

Razvoj komunalne infrastrukture bio je jedan od prioriteta u 2022. godini. Koliko je novca uloženo i koji projekti su realizovani?

Kao što smo i obećali  poslednjih godinu dana, konačno završavamo jednu od najvažnijih kapitalnih investicija na teritoriji naše opštine, a to je izgradnja fekalno kanalizacione mreže u naseljima Kanal, Kolište i Didino naselje. Projektom je obuhvaćeno 26 ulica, preko 6.500 metara  kanalizacione  mreže i dve fekalno-kanalizacione stanice.  Vrednost investicije u obe faze je 101.000.000 dinara. Radili smo i na izgradnji nove vodovodne mreže, zahvaljujući radnoj jedinici “Vodovod i kanalizacija” u Kostolcu stanovnici Hajduk Veljkove ulice dobili su novu vodovodnu mrežu u dužini od 480 metara. Početak najvećeg kapitalnog projekta bio je toplovod Kostolac – naselje Ostrovo. Ukupna vrednost projekta je 303 miliona dinara, a obuhvata izgradnju 5.300 metara toplovodne mreže. Kostolac trenutno ima preko 90 odsto teritorije pokrivene toplifikacijom, ostalo je samo  naselje Ostrovo. Meštani tog naselja skoro 35 godina čekaju na ovaj projekat. Završena je treća faza prema Ostrovu, duga 1.500 metara, čija je vrednost 80 miliona dinara.

Nešto više od 130 miliona dinara uloženo je u  putnu infrastrukturu. Koje ulice su dobile novu asfaltnu podlogu?

Do sada je završeno asfaltiranje sledećih ulica: Nikole Tesle drugi deo, Nikole Pašića prvi i drugi deo, Maršala Tita i Lenjinove u Petki, Lole Ribara drugi deo, Bože Dimitrijeva, Svetozara Markovića ,Rade Končara i Braničevske u Klenovniku i Vukašinove ulice u Starom Kostolcu. Radovi na sanaciji i popločavanju trotoara završeni su u ulici Nikole Graonića, pešačkoj stazi na plaži Topoljar i platou i stazi iza pošte.

Srušen nadvožnjak

Pored toga, jedan od najvažnijih kapitalnih zahvata ne samo u 2022. već poslednje decenije, bilo je i uklanjanje nadvožnjaka auto mosta iz centra Kostolca. Znate i sami da nam je taj deo grada četiri godine potpuno zatvoren, a potreba za nadvožnjakom je prestala još 2009. godine sa zatvaranjem kopova Ćirikovac i Klenovnik. Zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  nadvožnjak je u roku od 35-40 dana uklonjen iz centra Kostolca.

Zbog blizine Dunava, potencijal ove opštine leži u razvoju turizma. Ima li tu nekih novina?

Nastavili smo sa sređivanjem i uređenjem plaže “Topoljar”. Svake godine se trudimo da popravimo  bezbednost naših kupača i higijenu podignemo na viši nivo. Novina je vaterpolo teren i bove za obeležavanje, kao i betonske žardinjere. Angažovani su spasioci i urađen je sistem video nadzora, a sve to zajedno sa redovnim košenjem i održavanjem košta ukupno 13.318.239 dinara.

Plaža "Topoljar"

Podsetio bih i da je početkom 2022. godine postavljena spomen bista Đorđu Vajfertu u centru Kostolca, urađena je kompletna rekonstrukcija „lokomotive 12” ispred  zgrade opštine kao glavnog simbola Kostolca i zamenjena su svetleća slova “Srećno” posle skoro 20 godina na Vodotornju.

Koliko je novca uloženo u razvoj sporta i uređenje sportske infrastrukture?

Gradska opština Kostolac  kao  neko ko brine o razvoju sporta,  mladih i sportske infrastrukture , svake godine obezbeđuje  velika  sredstva za  njihovo normalno funkcionisanje i održavanje. U budžetu za 2022. godinu  za sportske klubove  i udruženja izdvojeno je 30 miliona dinara, što je 6,89 odsto budžeta opštine, dok u 2023. godini planiramo 35 miliona dinara. Pored toga radili smo i na uređenju  sportske infrastrukture, u ovoj godini uloženo je oko 15 miliona dinara. Rekonstruisana je zapadna tribina na stadionu “Bora Beka”, izgrađena ograda oko dva pomoćna terena i ostalo je još da se završi rekonstrukcija dva teniska terena  iza sportske hale.

Ovo godinu obeležile su i rekonstrukcije više dečijih igrališta. Na kojim sve lokacijama su završeni radovi?

Rekonstruisali smo gotovo sva igrališta koja su bila na betonskim podlogama sa novim spravama, tartan podlogama, zaštitnim ogradama i reflektorima. Završili smo šest dečjih igrališta u Kostolcu, a ukupna vrednostih tih radova je 20.220.000 dinara.

Od brojnih planova u 2023. godini, koje investicije biste izdvojili kao najznačajnije?

Trenutno radimo na projektnoj dokumentaciji za tri velika kapitalna projekta. Prvi je izgradnjia saobraćajnice Prvomajske ulice koja je ključna za kompletan saobraćaj u Kostolcu, a čija je vrednost 68,8 miliona dinara. Planiran početak radova je u junu 2023 godine. Drugi veliki projekat je rekonstrukcija i uređenje pešačko-biciklističke staze u gradskom parku. Ovim projektom otvaramo mogućnost uređenja te staze od Bože Dimitrijevića do Prvomaske ulice kod škole, a vrednost  investicije je 84 miliona dinara. Očekivani početak radova je 2024 godina. Treći projekat je izgradnja zatvorenog bazena iza sportske hale. Ta ideja zatvorenog bazena duga je 40 godina, svi su pričali o projektu bazena  čak je i iskopana rupa iza hale. GO Kostolac je pokrenula tu ideju  i polako radimo na  urbanističkom projektu dva zatvorena bazena. Ovaj projekat očekujemo da se završi uz sve potrebne dozvole do sredine 2023. godine, a  vrednost investicije je 240 miliona dinara.

Ovako će izgledati zatvoreni bazen

U 2023. godini nastavljamo sa novim toplovodom prema naselju Ostrovo dužine 700 metara – planiramo da dođemo do samog prelaza prema pečanskom Dunavcu. Vrednost radova  je 40 miliona dinara. Nastavljamo sa asfaltiranjem ulica tamo gde imamo kompletnu infrastrukturu  u vrednosti od takođe 40 miliona. Zatim nastavljamo sa završetkom popločavanja staze u ulici 7.jula, od hotela do crkve, zatim sledi popločavanje trotoara  behaton pločama u ulici  Veljka Dugoševića sa desne strane u dužini od 400 metara i postavićemo novu uličnu rasvetu. Popločavanje trotoara predvideli smo i preko puta zgrade ogranka EPS-a u dužini od 157 metara, a radićemo i na rekonstrukciji dvorišta i sportskog terena u MZ u Starom Kostolcu.

Koristim  ovu priliku da svim sugrađanima GO Kostolac i grada Požarevca čestitam novogodišnje i božićne praznike i da svima poželim puno zdravlja, sreće, ljubavi i puno uzajamne tolerancije u Novoj 2023. godini.

To Top