Krstić: Nije cilj ugasiti gitarijadu, već je unaprediti

Požarevac

Događaji

Krstić: Nije cilj ugasiti gitarijadu, već je unaprediti

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

U požarevačkom Centru za kulturu danas je organizovana konferencija za medije povodom 41. Majske gitarijade koja će biti održana 2. maja. Najviše se govorilo o razlozima promene lokacije održavanja ove manifestacije.

Organizatori Majske gitarijade saopštili su nedavno da će ove godine gitarijada biti održana na stadionu malih sportova, kod Sportskog centra Požarevac, umesto na prostoru Moravske lagune u Požarevcu, što je izazvalo negativne komentare na društvenim mrežama.

MAJSKA GITARIJADA OVE GODINE NA NOVOJ LOKACIJI

Dejan Krstić, član Gradskog veća za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti, objasnio je zašto je ove godine doneta odluka o promeni lokacije Majske gitarijade.

,,Ideja grada i Centra za kulturu Požarevac je već godinama da čuvenu Majsku gitarijadu unapredimo. Prethodnih godina imali smo problem da je mali broj mladih ljudi dolazilo na gitarijadu u Ljubičevu. Mlade generacije danas žele savremenije, urbanije i bolje. Prošle godine smo, na primer, imali problem da muzičari i gosti koji dolaze nisu imali gde da se presvuku, sednu, a na novoj lokaciji dobijamo celokupan prostor privlačan mladima, totalno obezbeđen i kontrolisan, sa izvanrednom opremom. Nije cilj ugasiti gitarijadu, ali se vreme menja i morali smo da stavimo akcenat na mlade“, objasnio je Krstić i dodao da je i Zaječarska gitarijada, jedna od najpoznatijih, nekoliko puta menjala mesto održavanja.

Ukoliko bude bilo kiše, ovogodišnja gitarijada biće održana u Sportskom centru Požarevac.

Bojan Gačević, urednik programa u požarevačkom Centru za kulturu, podsetio je da se tradicionalno program gitarijade sastoji od tri dela.

,,U prvom delu, sa početkom u 15 časova, nastupiće takmičarski bendovi, a biće odabrano od šest do osam najboljih bendova. Nakon toga sledi revijalni deo koji će trajati do 20 časova. Nakon proglašenja pobednika uslediće nastupi specijalnih gostiju - ,,Repetitor“ i “Partibrejkersi”, istakao je Gačević.

Ovogodišnji žiri činiće Bane Lokner, rok kritičar, Nenad Petrović, muzičar iz Požarevca i Nenad Kuzmić, voditelj i muzički urednik radija Beograd 202. Žiri će izabrati tri najbolja benda, koji će dobiti novčane nagrade, a one su ove godine više u odnosu na prošlu - pobednik dobija 120 hiljada dinara, drugo mesto 80 hiljada, a treće 50 hiljada dinara.

Podsećamo da konkurs neafirmisanih bendova za Majsku gitarijadu traje još nedelju dana, a do danas se prijavilo oko 20 njih.

Gačević je podsetio da je prva gitarijada u Požarevcu održana 2. maja 1979. godine i da je od tada održano 40 manifestacija, a da četiri puta do sada nije bila organizovana.

To Top