Mak - riznica zdravlja

Braničevo

Zdravlje

Mak - riznica zdravlja

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Mak je najveći izvor kalcijuma od svih namirnica koje se koriste u uobičajenoj ishrani? Zastupljen je u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima.

Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje. Najstariji zapisi o upotrebi maka potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao ,,biljka veselja”. Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. 

Mak sadrži i omega tri masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra. 

Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.

Bogat je omega šest masnim kiselinama koje mogu da uspore razvoj multipleskleroze, zaštite kardiovaskularni sistem, regulišu krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvoran je i u lečenju kožnih obolenja.

Štiti zdravlje srca, poboljšava vid, povećava protok krvi, reguliše varenje i jača kosti, piše Herbateka.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.
 

To Top