Prednosti zanemarene heljde

Braničevo

Zdravlje

Prednosti zanemarene heljde

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Smanjuje rizik od dijabetesa, pomaže već obolelima, a ljudi koji pate od celijakije mogu slobodno da je jedu, jer ne sadrži gluten. Smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu.

Heljda pomaže kod srčanih bolesti, smanjuje nivo holesterola u krvi i čisti organizam, naročito creva. Pomaže kod gubljenja suvišnih kilograma, jer je veoma hranljiva, pa se nakon konzumiranja dugo oseća sitost. Pored toga što je bogata kalijumom, natrijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom - mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje tela, heljda je i prava riznica gvožda, pa je odlična i za ljude koji pate od anemije. 

Naučnici su otkrili da ona može da održava optimalan nivo šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od pojave dijabetisa. Smatra se i odličnom namirnicom za mozak i poboljšavanje njegovih funkcija, a pomaže i kod očuvanja memorije.

Da biste nahranili organizam svim potrebnim materijama i očuvali vitalnost i zdravlje, možete da je konzumirate tako što ćete da propržite šolju zrna heljde i prelijete sa 1,5 šoljom ključale vode. Zatim procedite i ponovo prelijte istom količinom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji tokom noći. Praktikujte ovo dve nedelje, a zatim napravite bar pet dana pauze, piše Herbateka.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.
 

To Top