Manastirska biblioteka će ponovo oživeti

Golubac

Društvo

Manastirska biblioteka će ponovo oživeti

Foto: privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Bratstvo manastira Tumane je pre više od šest meseci došlo na ideju da ponovo oformi manastirsku biblioteku koja je postojala u srednjem veku, te je organizovana akcija donacije knjiga. 

"Manastir Tumane bio je kroz srednji vek prepisivačko mesto, što znači da su monasi bili učeni ljudi. Takođe, ruski monasi doneli su i ostavili manastiru bogatu zbirku knjiga, koja nažalost do danas nije sačuvana. Nošeni tom tradicijom pokušavamo da uz pomoć naroda formiramo biblioteku", rekao je za naš portal jeromonah Dimitrije, iguman manastira Tumane. 
Akcija prikupljanja knjiga za sada protiče dobro. Po rečima jeromonaha Dimitrija, uprkos epidemiji koronavirusa odzvao se veliki broj donatora i za svega nekoliko meseci prikupljeno je više hiljada naslova. 
Značajan doprinos akciji dala je slikarka Nataša Marinković Petrić, o čijoj je donaciji naš portal izveštavao.
IZ ATELJEA NATAŠE MARINKOVIĆ PETRIĆ DOPREMLJENE KNJIGE U MANASTIR TUMANE 
 Dobročinstvo u vidu ovakvih donacija i dalje traje, te iguman zajedno sa svojim bratstvom poziva sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu da manastirska biblioteka vrati stari sjaj koji joj pripada. 
Knjige za sada nisu dostupne za širu upotrebu jer je akcija prikupljanja i dalje u toku, kao i uređivanje prostora biblioteke, ali se jeromonah Dimitrije nada da će početi sa radom sledeće godine. 
 

To Top