Mihajlović: Država čini sve da osigura energetsku bezbednost, svi moramo da štedimo

Petrovac

Događaji

Mihajlović: Država čini sve da osigura energetsku bezbednost, svi moramo da štedimo

Foto: Opština Petrovac

How Good Of A Friend Are You Really?

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, boravila je danas u Petrovcu na Mlavi.

Zorana Mihajlović je izjavila nakon obilaska fabrike „Eko step pelet“, koja je izgradila solarnu elektranu i tako obezbedila deo električne energije za sopstvene potrebe, da su zelena agenda i tranzicija pitanje celog društva, a da zahvaljujući novom zakonodavnom okviru i građani i privreda mogu lakše da postanu kupci-proizvođači električne energije.

„Za mene je čast što sam došla u kompaniju koja je prva u Srbiji postala kupac-proizvođač, zato što kada smo počeli s promenom zakonodavnog okvira i kada smo prvi put u našoj zemlji doneli Zakon o korišćenju OIE, bilo je mnogo otpora i opstrukcija, a danas vidimo da smo bili u pravu. Tada smo rekli da ćemo napraviti najbolji zakon kako bismo pomogli svima, pojednostavili smo proceduru. Umesto godinu dana i više od 25 dokumenata i dozvola, danas sve traje od 15 do 20 dana, uz samo dva koraka. Ova kompanija je primer da je moguće. Kapacitet od jednog megavata ne samo što će smanjiti emisije štetnih gasova za više od hiljadu tona godišnje, nego će i kompaniji doneti velike uštede. Ovo je ujedno i poziv svim privrednim subjektima u zemlji da se uključe, jer ovo nije samo pitanje energetske tranzicije, već i energetske bezbednosti i samodovoljnosti, što je posebno važno u momentu svetske energetske krize. Srbija ima veliki broj sunčanih dana, čak i zimi, i to treba da iskoristimo“, izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je rekla da u ovom trenutku u Srbiji postoji 179 kupaca-proizvođača, od čega je 160 domaćinstava.

„Kada se poredimo sa drugim državama koje su ovakve mere počele da donose pre 10 i više godina, a bile su im potrebne bar tri godine da dođu do ovih brojeva kao mi, onda vidimo da i građani i privreda shvataju značaj zelene energije. Za godinu dana smo napravili veliki iskorak i nastavićemo sa dodelom subvencija dokle god bude zainteresovanih. To važi i za unapređenje energetske efikasnosti i za postavljanje solarnih panela“, izjavila je Mihajlovićeva.

Goran Ristić, zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi, istakao je da je rukovodstvo ove opštine zadovoljno što je Petrovac deo projekata koje sprovodi Ministarstvo u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i ugradnje solarnih panela.

„Imali smo sreću što se ova fabrika otvorila na teritoriji naše opštine i zbog radnih mesta i zbog saradnje koja je primer javno-privatnog partnerstva“, zaključio je Ristić.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministarka je rekla da država radi sve što može da obezbedi dovoljne količine energije i energenata i da će, zbog rasta cena na tržištu i krize na globalnom nivou, biti potrebno da se obezbedi oko tri milijarde evra do kraja marta kako bismo osigurali energetsku bezbednost u gasu, električnoj, toplotnoj energiji i energentima.

„Situacija na berzama je dramatična, danas megavat-čas električne energije košta 562 evra, a pre godinu dana je bio 90 evra. Cena gasa je sa 120 evra za hiljadu kubnih metara u martu prošle godine porasla na 2.200 evra i sve projekcije govore da će biti i više. Od decembra prošle godine, kada smo imali probleme u EPS-u, mi se spremamo za ovu zimu, radimo sve što možemo da obezbedimo dovoljne količine električne energije, gasa, nafte, naftnih derivata i za sada smo na dobrom putu. Najkritičnija je situacija sa strujom, koju ćemo sigurno uvoziti i narednih meseci i procena je da ćemo do kraja zimske sezone potrošiti oko tri milijarde evra kako bismo osigurali energetsku bezbednost i kako bismo imali dovoljno električne, toplotne energije, gasa, nafte, naftnih derivata“, izjavila je ministarka.

Ona je rekla da je potrebno da svi, građani, privreda i država, budemo racionalniji u potrošnji energije i najavila da će ministarstvo uskoro predložiti potencijalne mogućnosti za smanjenje potrošnje i mere štednje. Ona je rekla da je ograničenje visine cena peleta jedino održivo rešenje, zbog čega je i Vlada na inicijativu ministarstva donela tu uredbu.

„Verujem da će u septembru stanje na tržištu biti stabilnije, jer je pre donošenja uredbe cena bila nerealna. Takođe, na terenu su inspekcije koje kontrolišu sprovođenje uredbe i do sada je u 23 JLS izvršena kontrola 77 privrednih subjekata, od kojih 45 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, a kod 26, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, podneti su zahtevi za prekršajne postupke i zaplenjena je roba“, rekla je Mihajlovićeva.

To Top