Mihajlović u Kostolcu: Neće se tolerisati kašnjenje CMEC-a, radovi da se ubrzaju (FOTO)

Kostolac

Privreda

Mihajlović u Kostolcu: Neće se tolerisati kašnjenje CMEC-a, radovi da se ubrzaju (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ogranak TE-KO Kostolac posetila je danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike. Ona je zajedno sa direktorom Elektroprivrede Srbije Miloradom Grčićem obišla gradilište i upoznala se sa tokom radova na novom bloku „Kostolac B3“.

 „Stanje u Kostolcu, na gradilištu TE-KO B3 je, nažalost, u značajnoj meri u fazi kašnjenja. S obzirom na to da je ovo jedan od najvažnijih projekata u Elektroprivredi Srbije, u pitanju je izgradnja  od 350 MW najmodernijeg bloka, nama je veoma važno da se što pre završi i bude na mreži. Siguran sam da ćemo bez obzira na sve probleme dodatnim angažovanjem i većim prilivom radnika iz Kine uspeti da ubrzamo radove i da ćemo u toku 2021. godine ovde videti značajne promene na gradilištu“,  kazao je Grčić.

 

Milorad Grčić, direktor EPS-a

On je još dodao da mu je predsednik kompanije „CMEC“ rekao da će od januara pa nadalje svakog meseca videti značajne razlike na gradilištu i da se nada da će tako zaista i biti.

Minstarka Mihajlović je kazala da će pokušati da zajednički sa ljudima iz EPS-a i izvođačem radova u narednom periodu promeni trenutnu situaciju.

 „Novi predlozi od izvođača su za nas neprihvatljivi, a to je da ovaj blok treba da bude završen krajem 2022. godine, za mene to znači 2023. Iz iskustva koje imam prethodnih godina znam da je moguće pokrenuti radove mnogo brže, i to je razlog zašto sam danas ovde, ne samo da obiđem gradilište, već i da pošaljem jasnu poruku izvođačima da mi neke stvari nećemo više tolerisati, bez obzira na ugovor koji je po principu „ključ u ruke“, istakla je Mihajlović.

 

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike

Ona je naglasila da Elektorprivreda Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike neće stajati nijednog trenutka sa strane kada je u pitanju ovo gradilište.

„Imenovali smo u ministarstvu ljude, jedan mali tim koji će zajedno sa EPS-om biti non- stop ovde. Učinićemo sve što možemo da pomognemo izvođaču ako mu je pomoć potrebna, u smislu da dođu ljudi i oprema na vreme, ali sa druge strane ćemo I te kako obaviti razgovore sa svim ljudima u ovoj kompaniji koji rukovode i donose određene odluke i potruditi se da ovaj blok bude završen mnogo pre nego što smo dobili najavu“, naglasila je Mihajlović.

 

Radovi na gradilištu

Dodala je da je ovo jedan od prvih izvođača koji je najavio usporenje radova zbog pandemije i istakla da ni jedno gradilište nije stalo, niti je usporilo radove za vreme pandemije i da očekuje da se i ovde stvari porpave.

„Ovde fale ljudi, inženjeri, mnogo više efikasnosti i moj zadatak jeste zajedno sa direktorom EPS-a  da učinimo da ovo ide mnogo brže. EPS-u treba ovaj blok kao što Elektroprivredi Srbije trebaju nove investicije i to je ono što čeka EPS u narednom periodu – mnogo više ulaganja, rada i jedna jaka i moćna elektroprivreda. Insistiraćemo na novim sastancima sa CMEC-om i obaveštavati javnost o ovom bloku i svemu što se ovde radi, i verujem da ćemo uspeti da promenimo ovaj tok sporosti“, zaključila je ministarka.

Podsećamo da je novi blok "Kostolac B3" snage 350 MW, jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon skoro tri decenije. EPS će time dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema. Očekivana godišnja proizvodnja oko 2,2 milijarde kilovat-časova električne energije.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009.

Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEC, jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze. Ugovor za drugu fazu potpisan je 2013. godine.

Izgradnja novog termo bloka “Kostolac B3” planira se prema najstrožijim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima. Ugovorom je predviđeno da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top