Milena Pavlović Barili kao veliki kompas

Požarevac

Događaji

Milena Pavlović Barili kao veliki kompas

Foto: E.B., V. Marković

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom obeležavanja 59. godišnjice od otvaranja Galerije „Milene Pavlović Barili“, u ovom prostoru održana je promocija knjige Mirjane Mitrović pod nazivom „Kao veliki kompas Milena Pavlović Barilli – pisma i portreti“. Ovom prilikom izloženi su predmeti i pisma čuvene slikarke.

Violeta Tomić, viši kustos Galerije, istakla je da objavljivanjem knjige Mirjane Mitrović ova ustanova nastavlja prezentovanje dragocene zaostavštine iz svojih fondova. Od ukupno 366 inventarskih jedinica u ovoj knjizi prezentovane su 62.

„Sačuvani fond koji prvenstveno dugujemo Mileninoj majci, Danici Pavlović Barilli, čine pisma na svim jezicima koje je Milena govorila: srpskom, italijanskom, francuskom, nemačkom, španskom i engleskom. U ovoj knjizi pisma su data u prevodu Sofije Nikolić – nemački jezik, Vojke Milovanović- francuski jezik, Milice Lalić – španski jezik i Mirjane Mitrović – engleski jezik, dok su sa italijanskog jezika dati prevodi koji su se već nalazili u fondu“, kazala je Tomić.

Osim Mileninih pisama ova knjiga sadrži deo prepiske koju je sa različitim uticajnim ljudima ili institucijama vodila Milenina majka Danica u procesu borbe za osnivanje Galerije.

Deo izložbene postavke

Aleksandra Đuričić, književna kritičarka, govoreći o knjizi i autorki istakla je da je Mirjana Mitrović odrastala i sazrevala uz slike iz ove Galerije i pokušavala da kroz svoj inicijalni roman „Autoportret sa Milenom“ odgonetne tajne Mileninog života, sloj po sloj.

„Milenine tajne otkrivala je na jedan vrlo suptilan i sofisticiran način. Najsnažniji pečat Mileninoj karijeri dala je neizvesnost da li će uspeti da dođe do dobre slikarske škole i profesora koji će prepoznati njen talenat i, kao u svakoj umetničkoj karijeri, da li će se u njenom pravcu zakotrljati ono neophodno zrnce sreće bez koga nema bilo kog životnog uspeha. Na osnovu sačuvanih pisama i dokumenata, Mirjana Mitrović pokušala je da rekonstruiše načine na koje se Milena borila za svoju umetničku karijeru, koristeći na ponosit i diskretan način kontakte koje je imala u društvu kome je rođenjem pripadala“, rekla je Đuričić.

Autorka knjige smatra da je veliko zadovoljstvo, čast i hrabrost pisati jednu knjigu o Mileni, a ona je napisala dve.

„Razmak između te dve knjige je otprilike 30 godina, što mi se činilo da će mi dati jedan otklon, da neću biti tako uzbuđena, da sve to neće biti tako dramatično kao prvi put. Mislila sam da ću sada to nekako drugačije, ali izgleda da nisam izgubila strast i oduševljenje i tu potrebu za bliskošću sa Milenom. Ni u jednoj ni u drugoj knjizi nisam uopšte pominjala vrednost Mileninog dela, jer je ono za mene oduvek neupitno. Ono što je mene zanimalo, to je šta je iza toga“, rekla je Mitrović i naglasila da je Milena u našoj kulturi jedan veliki kompas koji nam pokazuje gde je taj pravac kojim kultura treba da ide i kojim se vode pravi i veliki umetnici.

 

Izloženi portreti

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti, najavio je da će grad Požarevac u saradnji sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma uložiti značajna sredstva za rekonstrukciju i dogradnju objekta Galerije.

„Rekonstrukcijom stare kuće i ove galerije dobićemo jedan izuzetan objekat koji će privući ne samo ljude iz Srbije, već i iz Evrope i sveta, jer pre svega Milena i njena dela to zaslužuju, i naravno njena majka Danica koja je darovala gradu kuću u kojoj je Milena rođena i u kojoj je živela“, naglasio je Krstić.

To Top