Ministar Milićević na “Danu dijaspore“ u Velikom Gradištu

Veliko Gradište

Događaji

Ministar Milićević na “Danu dijaspore“ u Velikom Gradištu

Foto: Opština Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

U prostorijama opštine Veliko Gradište juče je održan radni sastanak ministra bez portfelja zaduženog za saradnju sa dijasporom Đorđa Milićevića i njegovih saradnika sa čelnim ljudima opštine Veliko Gradište i predstavnicima dijaspore iz ove opštine.

Ovo je prvi radni sastanak koji novoformirani kabinet Vlade Republike Srbije i opština Veliko  Gradište organizuju sa dijasporom, sa namerom da “Dani dijaspore“ i ovaj vid okupljanja preraste u tradiciju koja će doprineti boljoj saradnji matice i dijaspore i definisanju mera i aktivnosti koje će, svakako, biti od značaja za građane opštine u dijaspori.

Iz opštine Veliko Gradište sastanku su prisustovali Dragan Milić, predsednik opštine, Vladimir Štrbac, predsednik Skupštine opštine, Slađan Marković, zamenik predsednika opštine,  Solfina Jovanović, zamenica predsednika Skupštine i  Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski  razvoj.

Kako je istakao predsednik Milić, od oko 20.500 stanovnika ove opštine oko 20 odsto se nalazi na radu u inostranstvu, uglavnom u Austriji, Italiji i Nemačkoj.

“To je dobro jer kapital dolazi, ali ima i slabosti jer već treća generacija je tamo i pitanje je budućnosti za tu decu. Naš je zadatak da budemo u kontaktu sa njima, da pokušamo da ih vratimo jer je ovo njihov kraj i mesto odakle potiču. Opština je pokušala da kroz infrastruturne projekte uredi naselja, da se što manje razlikuju od grada. Izgrađeni su putevi – prilazi selima, postavljena kompletna LED rasveta, imamo odeljenja vrtića u 10 naselja od ukupno 25, pomagali smo kod uređenja crkava i škola”, rekao je Dragan Milić, pomenuvši Češljevu Baru i Doljašnicu kao primere dobre prakse.

Ministar Milićević najavio je planove ministarstva za unapređenje saradnje i položaja dijaspore.

“Nismo slučajno izabrali Veliko Gradište. Ovo je prva opština na teritoriji Republike Srbije u okviru koje, zajedno sa lokalnom zajednicom, razgovaramo sa našim ljudima koji žive van svoje matice jer ovde imamo primere dobre prakse kako treba da izgleda saradnja sa dijasporom koja povremeno ili privremeno živi ovde, a ima tendeciju da ostane trajno na prostoru opštine Veliko Gradište“, naveo je ministar.

Milićević je rekao i da je važno da lokalna samouprava omogućava dalji razvoj, pre svega, kroz ulaganje u infrastruktru bez koje nema ni turizma ni ekonomskog razvoja, te da su od izuzetnog značaja i izgradnja brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac i aerodorm na Srebrnom jezeru. Takođe je dodao da je cilj ministarstva da Srbiju približi dijaspori i dijasporu Srbiji kako bi shvatili da su ovde dobrodošli i da je njihov povratak od izuzetne važnosti.

Nakon radnog sastanka, u selu Češljeva Bara usledio je promotivni događaj “Veza matice i dijaspore (koreni nas spajaju – razdaljine razdvaju)“ gde su meštani, a naročito oni koji su na privremenom radu u inostranstvu, imali prilike da daju predloge i ministru iznesu probleme sa kojima se susreću.

To Top