Ministarka Tanasković razgovarala sa poljoprivrednicima, otkazan protest

Požarevac

Poljoprivreda

Ministarka Tanasković razgovarala sa poljoprivrednicima, otkazan protest

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, sastala se danas u Požarevcu sa poljoprivrednim proizvođačima. Protest zakazan za četvrtak, 23. mart, neće biti održan.

Sastanak je trajao oko dva i po sata i svaki poljoprivredni proizvođač mogao je da postavi pitanje ministarki. Glavni problem poljoprivrednika je, kako se čulo na sastanku, strah da neće imati kome da prodaju pšenicu jer su skladišta puna, a žetva će biti za oko tri meseca. Drugi problem koji muči ratare je niska otkupna cena pšenice koja je u ovom trenutku 22 dinara.

Veliki broj poljoprivrednika prisustvovao sastanku

Ministarka Tanasković je objasnila da država ne može da utiče na cenu pšenice niti da predvidi da li će za tri meseca da poraste na 40 dinara, kao što je bila u jednom trenutku, ili da padne ispod 20 dinara. Što se tiče pšenice koja se trenutno nalazi na zalihama, ona tvrdi da u skladištima ima 1,2 miliona tona i da već izvesno vreme sa svim ambasadorima koji dolaze u posetu pregovara o izvozu.

„Ja razumem strah poljoprivrednika, da nije lako i da se treba boriti, da nije cena pšenice od 22 dinara prihvatljiva,  ali hajde zajedno jedno po jedno da rešavamo. Ono čime se intenzivno bavim je pronalaženje načina za prodaju zaliha, kako biste vi mogli da prodate pšenicu nakon žetve. Sve što država ima od robe na berzi nudi se strancima i pokušavamo da otvorimo velika tržišta. Intenzivno radim na usaglašavanju sertifikata i imam veru u kinesko tržite“, istakla je Tanasković i dodala da će izneti problem na sednici Vladi Srbije, razgovarati sa direktorkom Direkcije za robne rezerve i preneti povratnu informaciju.

Ona je podsetila poljoprivrednike da su u 2022. godini dobili pomoć od države za nabavku đubriva, regres za gorivo i suncokret, i najavila da će 3. aprila raspisati javni poziv za dodelu subvencija po hektaru i da će iznositi 9.000 dinara, kao i da će možda u toku godine ponoviti taj javni poziv kad budu imali preciznije stanje o broju parcela koje se obrađuju.

Poljoprivrednici su objasnili ministarki da imaju problem da prijave svo zemljište koje obrađuju na eAgrar jer obrađuju veliki broj parcela čiji imovinko-pravni odnosi nisu rešeni. Ona im je odgovorila da na platformi ima opcija zemljište u komasaciji i da obavezno unesu kompletno zemljište koje obrađuju.

Ipak, poljoprivrednici smatraju da bi daleko bolje bilo da dobijaju subvencije ne po hektaru, već po predatoj robi.

„Njihov predlog je potpuno smislen i to ćemo uzeti u razmatranje, kalkulisati da vidimo gde smo i onda ćemo da izađemo sa nekim stavom“, kazala je ministarka.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“,  upitao je ministarku da li mogu da dobiju neki okviran rok do kog će država ove probleme da reši, a ministarka je rekla da će konkretne odgovore dobiti u pisanoj formi na mejl.

 „Sutra se sigurno neće izaći na protest. Zadovoljan sam što smo okupili ljude, što su došli i imali priliku da se upoznaju iz prve ruke kako pregovori izgledaju, da vide ozbiljnost situacije. Epilog svega ovoga će se videti u žetvi. Naši silosi su trenutno puni pšenice i to nas opterećuje jer utiče na cenu“, istakao je Savić.

On je zaključio da je strpljenje poljoprivrednika ograničeno, da se nadaju da će ubuduće imati bolju komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede i da će razmotriti rešenja koja su im dostavili na mejl, a koja već postoje u Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

To Top