Nadzor nad korona virusom se nastavlja, obolelih za sada nema

Požarevac

Zdravlje

Nadzor nad korona virusom se nastavlja, obolelih za sada nema

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Testirano 45 osoba, u Srbiji nisu registrovani slučajevi obolevanja od COVID-2019.

„Do 18 časova, 2. februara,  u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“ testirano je ukupno 45 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus“, saopštio je Zavod za javno zdravlje Požarevac.

U saopštenju se dalje navodi da se područjem intenzivne transmisije virusa smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija.

Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome se srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Kazalpusterlengo, Kastelđerundo, Kastiljone D'Ada, Kodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jednu opštinu, Vo', u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja.

Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer „Diamond Princess” koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Putnici koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, treba da se jave telefonom na broj 064/8945-235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja ili broj pripravnog epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Požarevac 064/864-9028.

To Top