Ramska tvrđava i zvanično otvorena

Veliko Gradište

Turizam

Ramska tvrđava i zvanično otvorena

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije boravila u opštini Veliko Gradište. Tokom posete zvanično je otvorila obnovljenu Ramsku tvrđavu, koja je svoja vrata otvorila turistima u avgustu prošle godine i do sada je posetilo oko 10 hiljada ljudi.

„Ništa lepše nema nego kada se završi jedan objekat. Ovaj objekat je za nas veoma značajan, jer imamo velike ambicije. Imamo ono što su nam priroda i Bog dali, Srebrno jezero, reke Dunav i Pek. Pored toga u krugu od samo 30 kilometara od Velikog Gradišta su Ramska tvrđava, Arheološki park „Viminacijum“, ergela „Ljubičevo“, a sa druge strane Golubačka tvrđava, Lepenski vir i dalje Istočna Srbije. Tu su i dva manastira Tumane i Nimnik. To nam daje šansu i pravo da imamo ambicije da razvijemo turizam“, rekao je Dragan Milić, predsednik opštine Golubac.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište

Na ovaj način, po njegovim rečima, povezuju se više opština - Veliko Gradište, Požarevac, Golubac i Majdanpek sa ciljem da to jednog dana bude jedna turistička ponuda i jedna turistička organizacija, koja će sve to na tržištu da ponudi gostima.

„Odlični odnosi naših zemalja pružaju nam širok spektar mogućnosti za saradnju. Danas imamo saradnju u oblasti trgovine, ekonomije politike, kulture, ali i u drugim odnosima. Uspeli smo da dostignemo najbolje odnose u istoriji tursko – srpskih odnosa. Restauracija tvrđave Ram je dobar primer takve saradnje na visokom nivou. Imamo zadatak da vredno radimo i napravimo konkretne projekte“, kazao je Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Srbiji.

Ramska tvrđava puna posetilaca

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je naveo da je ovo drugi biser na Dunavu čija je obnova završena u poslednjih godinu dana.

„Posle Golubačke i Ramska tvrđava je dobila potpuno novi izgled, preostaje nam da učinimo sve što možemo da iskoristimo ove potencijale koje Dunav nosi sa sobom. Podunavlje je turistička destinacija koja je bila najneiskorišćenija u celoj zemlji. Od danas to sasvim sigurno više neće biti, jer će biti deo zajedničke turističke i kulturne rute, koju ćemo ponuditi domaćim i stranim turistima“, naveo je Ljajić.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Ana Brnabić, premijerka Srbije, kazala je da je za nju opština Veliko Gradište mala opština sa velikim srcem ogromnih potencijala i lepote.

„Nastavljamo i dalje da gradimo potencijale ove zemlje, posebno Podunavlja. Podunavlje je biser koji Evropa i svet tek treba da otkriju u našoj zemlji. Turizam jeste ozbiljna grana za Veliko Gradište, ali i za celu Republiku Srbiju. Sve bolje nam ide svake godine. Samo od turizma u 2019. godini imali smo devizni priliv u iznosu od 1,4 milijardi evra. Nismo uradili ni pola posla, šta sve imamo i šta treba da popravimo, što nam je ostalo iz istorije, uradićemo u u budućnosti“, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Da podsetimo, Ramska tvrđava obnovljena je uz finansijsku pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je uložila više od 1,5 miliona evra u obnovu devastirane tvrđave, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kulture. Nakon otvaranja tvrđave Ana Brnabić, predsednica Vlade  Srbije sa saradnicima i domaćinima, obišla je i Srebrno jezero.

Agenciija TIKA obezbedila sredstva za rekonstrukciju Ramske tvrđave

Continue Reading
To Top