Nakon prvih pet meseci 1.600 građana Požarevca dalo krv

Požarevac

Događaji

Nakon prvih pet meseci 1.600 građana Požarevca dalo krv

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom Svetskog dana davalaca krvi, grad Požarevac dobio je plaketu Crvenog krsta Srbije za „Najhumaniji grad“. Tim povodom u prostorijama Doma Crvenog krsta Požarevac održana je konferencija za medije.

Na početku ove godine Institut za transfuziju krvi Srbije uručio je Požarevcu priznanje kao najuspešnijem gradu u našoj zemlji, a sada je usledilo i priznanje koje uručuje Crveni krst Srbije. Naime, Požarevac je sa dostignutim nivoom davalaštva od 5,35 odsto, proglašen za „Najhumaniji grad“.

>>POŽAREVAC DVANAESTI PUT NAJHUMANIJI GRAD<<

Da je svetu potrebno više ljudi kao što su Požarevljani istakla je Ivana Rodić, načelnica Instituta za transfuziju krvi Srbije.

„Lepi podaci su i da je gotov izveštaj za prvih pet meseci ove godine, skoro 1.600 građana Požarevca je dobrovoljno dalo krv, to je skoro 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, tako da već zasigurno znamo da idemo preko šest, a možda ćemo doći i do onog nivoa od sedam odsto koliko je bilo pre početka pandemije“, navela je Rodić.

Spomenula je i da je 1. juna  počela letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi i to 18 put. Kako je istakla, Požarevac je prošle godine  bio daleko ispred svih gradova i opština po potignutim rezultatima - 1,8 odsto građana Požarevca je dobrovoljno dalo krv u okviru prošlogodišnje četvoromesečne kampanje, a ove godine rezultati su nakon dve nedelje od početka još bolji od početka prethodne godine.

„Smatram da vas sa trona ne može niko zbaciti. Novina ovogodišnje kampanje jeste promocija Registra matičnih ćelija hematopoeze Srbije. To je zaista jedan registar od neprocenjivog značaja, jer je pacijentima koji su oboleli od leukemija, od različitih imunodeficijencija, bolesti metabolizma i plastičnih anemija, jedini put ka izlečenju veoma često transplatacija koštane srži“, navela je  Rodić i dodala da oko 30 odsto pacijenata nađe donatora među članovima svoje porodice, ali je 70 odsto usmereno na nepoznate ljude, upravo na one koji se nalaze u registru.

U ovom trenutku registar ima negde oko 10.000 prijavljenih potencijalnih davalaca, deo je svetskog registra tako da potencijalni donori za naše pacijente mogu da se pretražuju i u registrima drugih zemalja.

„Za nas kao Institut u kom se nalazi ovaj registar je veliki izazov da ga proširimo. U okviru ove letnje kampanje napravili smo simbolično nadmetanje gradova i opština, ne samo za titulu šampion solidarnosti, nego i za titulu šampiona u omasovljavanju Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeza, a ove godine ćemo prvi put dodeliti to priznanje”, kazala je ona i istakla da očekuje da se Požarevac  i tu pokaže.

Sve osobe starosne dobi od 18 do 45 godina mogu se prijaviti da budu deo registra. Osobe se mogu prijaviti u toku akcija dobrovoljnog davanja krvi, ali i nezavisno od toga, uz davanje uzorka krvi, popunjavanje lista prijave i lekarski pregled.

„Program transplatacije se u našoj zemlji razvija, koronavirus je naravno sve to usporio, ali su transplatacije sve intenzivnije procedure u našoj zemlji tako da očekujemo da će se i u narednom periodu vrlo intenzivno raditi i da će broj transplatacija biti veći. Zato nam je važno da registar broji veći broj ljudi, jer je onda veća šansa za samog pacijenta da će se naći podudarna osoba“, zaključila je Rodić.

To Top