Nedelja prevencije povreda u saobraćaju od 22. do 28.aprila

Braničevo

Zdravlje

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju od 22. do 28.aprila

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju obeležava se svake godine poslednje nedelje aprila, sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije povređivanja u saobraćaju.

Saobraćajni traumatizam sa svojim posledicama, odnosno visokom stopom smrtnosti, povređivanja i invaliditetom, predstavlja opterećenje celog društva, a ne samo sistema zdravstvene zaštite.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije povrede u saobraćaju, sa preko 1.500.000 umrlih i više desetina miliona povređenih godišnje, jedan su od vodećih uzroka prevremenog umiranja u svim zemljama sveta.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tokom 2019. godine, na teritoriji Republike Srbije poginulo je 534 lica, dok je povređeno preko 20.376 lica. Na teritoriji Republike Srbije zaključno sa 31.12.2019. godine, dogodilo se 35.770 saobraćajnih nezgoda, od čega 494 saobraćajne nezgode sa poginulim i 13.724 sa povređenim licima.

Kada je reč o bezbednosti dece u saobraćaju, u 2019. godini u saobraćajnim nezgodama poginulo je 10 dece (dvoje u svojstvu bicikliste, sedmoro u svojstvu putnika u automobilu i jedan u svojstvu pešaka).

Više na ovu temu pročitajte na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top