Šta donosi novi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji danas stupa na snagu

Braničevo

Društvo

Šta donosi novi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji danas stupa na snagu

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas počinje primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji donosi velike promene - od drakonske kazne oduzimanja vozila za višestruke počinioce najtežih prekršaja, preko spuštanja starosne granice za nove vozače kamiona i autobusa, do zabrane vožnje električnih trotineta po trotoarima i pešačkim zonama, piše Blic.

Novina koja je izazvala najviše pažnje javnosti jeste mogućnost da višestruko kažnjavani, bahati vozači, po prvi put privremeno ostanu bez svojih vozila. Na listi prekršaja zbog kojih tako mogu biti kažnjeni je čak 18 slučajeva, piše Blic.

Kako Blic navodi, oduzimanje vozila, između ostalog, predviđeno je za vožnju pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, odbijanje alkotestiranja ili testiranja na drogu, prekoračenje brzine u rasponu od 50 do 80 km/h za vožnju u zoni škole, odnosno za vožnju u i van naseljenog mesta, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko pune linije, vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije…

Više o tome OVDE.

 

To Top