Nedeljko Savić:  Đubrivo i do 1000 evra, primorani smo na proteste (VIDEO)

Požarevac

Poljoprivreda

Nedeljko Savić: Đubrivo i do 1000 evra, primorani smo na proteste (VIDEO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Protestna vožnja u kojoj su učestvovali poljoprivrednici Braničevskog okruga sa više od 150 traktora, krenula je jutros iz Bratinca u 9 časova. Kolona je prošla kroz centar Požarevca i nastavila dalje Beogradskim putem do mosta na Moravi, gde su blokirali put na oko sat i po vremena.

Na taj način, kako navode, skreću pažnju na probleme sa kojima se suočavaju.

>>PROTEST: KOLONA TRAKTORA PROŠLA CENTROM POŽAREVCA (FOTO – VIDEO)<<

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika ,,Stig” Požarevac koje je organizovalo protest,  ističe da okupljeni poljoprivrednici žele samo da rade na svojoj zemlji, jer njihove porodice žive od toga, te da ovo nije njihova dobra volja, već obaveza i način da kanališu nezadovoljstvo.

,,Došli smo u situaciju da sipamo gorivo za 180 dinara, da dobijemo subvencionisanu površinu po hektaru od 4.000 dinara i da nam ograničavaju cene životnih namirnica koje su produžene za 90 dana. To bi bilo u redu kada bi imali subvencije kao što imaju poljoprivrednici u Rumuniji ili Hrvatstkoj. Nakon toga, u prodavnici kupujemo ureu za 1.000 evra koliko izlazi sa porezima, a prošle godine cena je bila 295 evra. U svom dvorištu prošle godine ovo veštačko đubrivo imao sam za 34,6 dinara, a sad moram da ga platim 117 dinara”, rekao je Savić.

Po njegovim rečima, trenutno trgovanje na berzi je od 860 do 900 evra, pa se na tu cenu obračunava porez 10 odsto i izračunava prevoz,  te se dobija cena uree od 1.000 evra.

On je podsetio da su zbog nestašice azotnih mineralnih đubriva i visoke cene poljoprivrednici Udruženja „Stig“ planirali protest krajem novembra prošle godine koji je odložen zbog obećanja ministra poljoprivrede da će biti dovoljne količine đubriva za celu Srbiju po nominalnim cenama, odnosno 650 evra po toni.

>>ŠTA JE MINISTAR NEDIMOVIĆ OBEĆAO POLJOPRIVREDNICIMA?<<

Savić je naglasio da je ovo udruženje imalo pregovore sa Ministarstvom poljoprivrede od novembra, ali da nisu postigli dogovor, kao i da ministar Branislav Nedimović nije ispunio obećanje koje je dao pri poseti Požarevcu. Ipak, Nezavisna asocijacija poljoprivrednika je prihvatila ponudu koju je predložilo resorno ministarstvo.

,,Asocijacija koju su 17 udruženja osnovala 2014. godine, zajedno sa dva člana Udruženja poljoprivrednika ,,Stig” Požarevac, ne funkcioniše onako kao što je planirano, nema redovne sastanke, te da je izgubila svoj smisao, zbog čega smo se mi, između ostalog, odlučili na protest. Naš zahtev je bila cena uree od 650 evra, a ministar je tokom posete Požarevcu rekao da je to moguće. Međutim, prošlog ponedeljka su ponudili cenu od 850 evra, nakon čega su Asocijaciji predložili da samo za njene članove cena bude 750 evra. Nama je to neprihvatljivo”, rekao je naš sagovornik.

On je istakao da je udruženje u Malom Crniću prihvatilo ovu ponudu, a većina njihovih članova nema informaciju kada će dobiti đubrivo, ni da li je ponuđena cena sa PDV-om. Zato je jedan deo njihovog članstva učestvovao u današnjim protestima, tvrdi Savić.

,,Pored toga nas je ministarstvo podsetilo da su nam dostupni krediti od nula odsto kamate, ali nama nije logično da platimo ureu 1.000 evra i da se nakon toga zadužimo i plaćamo naredne tri godine. U radu poljoprivrednika ograničavajući faktor je vreme, pa na primer, ako bude sušni period nećemo uspeti da otplatimo te kredite”, objasnio je Savić.

On je podsetio da je ovo udruženje juče imalo sastanak sa predstavnicima ministarstva u kabinetu kod gradonačelnika Požarevca, na kome nisu postignuti dogovori, s obzirom na to da se nije odustalo od ponuđene cene.  

Nakon današnjeg protesta će biti organizovan još jedan sastanak i ukoliko se ne postignu dogovori i ako postoji interesovanje među članovima udruženja, protest će, najverovatnije, ponovo biti organizovan sledeće nedelje, kaže Savić.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top