Neki požarevački klubovi imaju dovoljno novca, neki krpe kraj s krajem

Požarevac

Sport

Neki požarevački klubovi imaju dovoljno novca, neki krpe kraj s krajem

Foto: N.K., arhiva, Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Lokalna samouprava Požarevca iz godine u godinu izdvaja sve više novca za sport, ali najviše se uvek slije istim klubovima, o čemu smo već pisali. Serijal nastavljamo istraživanjem prihoda lokalnih klubova koji se po dobijenim iznosima iz gradske kase ne nalaze ni u vrhu, ni na dnu tabele. Neki od njih tvrde da im je gradsko finansiranje dovoljno, dok drugi kažu da ,,krpe kraj sa krajem“.

U ovom tekstu bavimo se finansiranjem Ženskog fudbalskog kluba ,,Požarevac, Košarkaškog kluba ,,Požarevac“, Konjičkog društva ,,Knez Mihailo“ i Atletskog kluba ,,Požarevac“. Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja portal E-Braničevo je imao uvid u konkursnu dokumentaciju i izveštaje o realizaciji programa ovih klubova u prošloj godini.

Ženski fudbalski klub ,,Požarevac“ je za pet godina od lokalne samouprave kroz finansiranje godišnjih programa u oblasti sporta dobio ukupno 24.500.000 dinara, od čega pet miliona dinara u 2021. godini. Sa dodatnih 700.000 dinara grad je pomogao funkcionisanje kluba. Od dobijenih 5.700.000 dinara u 2021. godini, najviše para utrošli su za honorare lica koja učestvuju u realizaciji programa, prevoz, troškove zakupnine stana, smeštaj na putovanjima…

 Sve ekipe i škola ženskog fudbala radili su tokom prošle godine, međutim, ,,zbog nedovoljno finansijskih sredstava, većina fudbalerki napustila je klub koji je ostao u vrlo teškom stanju, ali se takmičio sa dve kategorije, pa je bavljenje ženskim fudbalom nastavljeno“, navodi se u izveštaju.

Dalibor Miljković, predsednik ŽFK ,,Požarevac“, koji je na tu funkciju došao 21. oktobra ove godine, ističe da je od prethodnog rukovodstva nasledio brojne probleme, a najveći su finansijske prirode.

,,Nasledio sam dug od oko dva miliona dinara. Zbog toga je račun bio blokiran 118 dana, tačnije do 10. novembra. Pauzirana je isplata novca od grada, ali sada možemo da nastavimo da funkcionišemo bez problema, s obzirom na to da na računu kluba sada postoji dovoljno sredstava da se svi dugovi vrate“, tvrdi Miljković za E-Braničevo, uz ocenu da su im godišnji prihodi od grada dovoljni, te da bez tog novca  ne bi bilo ni kluba jer druge izvore finansiranja nemaju.

Kao veliku olakšicu naglašava pomoć Fudbalskog saveza Srbije koji, kako kaže, radi na popularizaciji ženskog fudbala i to tako što refundira troškove prevoza (od 50 do 60 odsto od cene) i službenih lica, odnosno sudija i delegata.

Najviše novca, po njegovim rečima, odlazi na putovanja, hranarinu i plate igračicama, iako najvća plata iznosi 25.000 dinara.

Ženski fudbalski klub ,,Požarevac“ trenutno igra u Prvoj ligi Srbije nakon prošlogodišnjeg  ispadanja iz Super lige Srbije. Ipak, od svog osnivanja 1995. godine beležio je značajne rezultate i iznedrio veoma uspešne sportiste.

,,ŽFK ,,Požarevac” je 24 godine igrao u Super ligi Srbije, najvišem rangu takmičenja. Od zapaženijih rezultata izdvajam to što su naše fudbalerke 1999. godine igrale finale Kupa Srbije protiv kluba ,,Mašinac” iz Niša, a vicešampionke su bile 2000. godine. Da nisam ušao u ovaj sport ne bih znao da su upravo ženski fudbal i ovaj požarevački klub iznedrili najveći broj reprezantivki”, rekao je naš sagovornik.  

Dalibor Miljković  

Košarkaški klub ,,Požarevac“ je za poslednjih pet godina od lokalne samouprave kroz finansiranje godišnjih programa u oblasti sporta dobio ukupno 24.200.000 dinara. U 2021. godini po tom osnovu pripalo mu je pet miliona dinara, ali je mimo konkursa dobio još 750 hiljada dinara od čega 200 za održavanje ,,Košarkaškog leta 2021“ i 550 hiljada dinara za, kako se navodi u ugovoru, realizaciju ciljeva redovnih programskih aktivnosti.

Ovaj klub je prethodne godine najviše gradskih para potrošio na honorare lica koja učestvuju u realizaciji programa, troškove smeštaja i ishrane, lica zaposlenih na realizaciji programa, iznajmljivanje prostora, takmičenja…

Pehari KK ,,Požarevac“

Ipak, kako se navodi u završnom izveštaju, klub nije mogao u potpunosti da realizuje program zbog nedostatka finansijskih sredstava.

,,Program je prošle godine realizovan 90 odsto jer nismo uspeli da platimo kotizaciju Košarkaškom savezu Srbije i salu Ekonomsko-trgovinskoj školi u Požarevcu. Od prethodnih godina ostao je dug od 350.000 dinara”, objasnio je za E-Braničevo Dejan Kovačević, predsednik KK ,,Požarevac“.

On ističe da je cilj da  KK ,,Požarevac” u budućnosti igra Prvu B ligu, s obzirom na to da sada igra niži rang takmičenja – Prvu srpsku ligu, grupa Zapad. Međutim, to, po njegovim rečima, nije jednostavno, s obzirom na to da je klub ograničen oko dovođenja kvalitetnijih igrača.

,,Za funkcionisanje kluba bilo bi potrebno minimum sedam miliona dinara, kako bi platili sve obaveze koje imamo i doveli kvalitetnije igrače. Sa tim novcem bismo bili konkurentniji i ja bih garantovao ulazak u ligu iznad. To bi bio veliki uspeh jer grad Požarevac nikada nije imao B ligaša u košarci”, smatra Kovačević i ističe da pored dobre saradnje sa gradom, novac koji dobijaju, ipak, nije dovoljan.

Košarkaški klub ,,Požarevac” je ostvario nekoliko zapaženih uspeha i to, između ostalih, kada su juniori osvojili prvo mesto u Regionalnoj ligi u sezoni 2018/19 i kada su iz Druge srpske lige ušli u viši rang takmičenja - Prvu srpsku ligu 2018. godine.

Ovaj klub ima 120 igrača, a za prvi tim igra njih 15.  

Dejan Kovačević

Konjičko društvo ,,Knez Mihailo“ je za pet godina od grada Požarevca kroz finansiranje godišnjih programa dobilo ukupno 23.000.000 dinara. U 2021. godini pripalo im je 5,3 miliona dinara, a mimo ovog programa dodeljeno im je i 700.000 dinara za prilagođavanje sportskog objekta zahtevu održavanja takmičenja.  

Najviše novca u prošloj godini potrošili su na nabavku pehara, medalja, diploma, isplatu nagrada u trkama kao i odgajivačkih nagrada, honorara za realizaciju programa, usluge uređenja i pripreme hipodroma, čišćenje, košenje zelenih površina, postavljanje zalivnog sistema, popravka objekta i opreme…

Prošlogodišnji program je realizovan u najvećoj meri, naveli su u završnom izveštaju, ali i da su se javili problemi zbog ,,lošeg stanja trkačkih staza i nedostatka smeštajnih kapaciteta za takmičarska grla“.

Aleksandar Milenković, predsednik KD ,,Knez Mihailo“, kaže da trkačke staze na požarevačkom hipodromu zahtevaju rekonstrukciju, s obzirom na to da je poslednja izvršena pre oko 20 godina, a ima i  problem sa nedostatkom smeštajnih kapaciteta.

,,Kasačku stazu je potrebno proširiti i nasuti novom podlogom,a unutar nje je potrebno izgraditi stazu po kojoj bi se u toku trke kretalo vozilo sa sudijom. Što se tiče galopske staze potrebno je izvršiti takozvano “čepiranje” i nasipanje tankog sloja odgovarajućeg peska preko čitave staze kako bi se omekšala površina po kojoj se konji kreću. Za jedan broj takmičarskih grla, takođe ne možemo da obezbedimo smeštaj u štalama”, kazao je Milenković.

On ističe da je lokalna samouprava ipak prepoznala i kategorisala konjički sport kao sport od posebnog interesa za grad Požarevac, te da u skladu sa tim ovaj klub dobija sredstva za realizaciju svih svojih aktivnosti.

,,Sredstva koja smo dobili prethodne godine od grada bila su dovoljna za realizaciju planiranih programskih aktivnosti. Međutim, za njihovo proširenje biće nam potrebna dodatna sredstva”, smatra Milenković.

Konjičko društvo ostvaruje prihod i od pružanja usluge smeštaja konja, pansiona, pripusta, članarina, donacija… Takođe je član Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline konjičkog sporta, Srpskog galopskog saveza, Srpskog kasačkog saveza i Konjičkog saveza Srbije. Naš sagovornik ističe da im svi savezi pružaju neophodnu stručnu pomoć iz delokruga svoga rada, ali ona nije materijalna.

,,Cilj Konjičkog društva ,,Knez Mihailo” je rad na razvoju i popularizaciji konjarstva i konjičkog sporta u našem gradu. Taj cilj ostvarujemo kroz rad škole jahanja i organizaciju konjičkih takmičenja. Dve naše glavne osobenosti su Ljubičevski konjički višeboj i voltižovanje dece. Ove discipline izvode samo naši članovi i mogu se videti samo na požarevačkom hipodromu”, istakao je Milenković, dodajući da su dobitnici velikog broja priznanja.

Aleksandar Milenković

Atletski klub ,,Požarevac“ je jedan od najuspešnijih u gradu, a tome svedoče brojni rezultati. Uprkos tome, nije rangiran među prvima kada su u pitanju budžetska sredstva grada.

U pet poslednjih godina za godišnje programe dobili su ukupno 8.050.000 dinara. U prethodnoj godini, recimo, dodeljena su im dva miliona dinara po konkursu, a kasnijim rebalansom budžeta grada još 200.000 dinara. Za normalno funkcionisanje potrebno im je skoro duplo više novca - oko četiri miliona dinara.

“Ta suma bi podrazumevala da ne brinemo, odnosno da ne razmišljamo i biramo na koju ćemo trku ići da bi uštedeli sredstva za sledeću”, kaže Dubravka Nikolić, predsednica AK ,,Požarevac“.

To što su dobili u 2021., a u čiju potrošnju je E-Braničevo imalo uvid, u najvećoj meri otišlo je na honorare za realizaciju programa, troškove kupovine sportske opreme i rekvizita i putovanja… Ipak, zbog nedovoljno sredstava, neretko ili ne idu na sva takmičenja ili put plaćaju roditelji.

,,Najviše sredstava trošimo na prevoz naših članova na različita takmičenja. Na primer, ove godine nismo uspeli da ga platimo novcem od grada. Situacija na tržištu je takva da je gorivo poskupelo, pa smo prethodne dve-tri trke morali da platimo sami, odnosno roditelji članova kluba. Za opremu smo ove godine predvideli 218.000 dinara, ali kada se to rapodeli i na broj dece i uzme u obzir situacija sa poskupljenjima, to je malo”, objašnjava Nikolić za E-Braničevo, dodajući da se godinama snalaze i prilagođavaju.

Sponzora nema, uprkos postignutim uspesima, pa se sve svodi na gradski budžet. Ali, ni dugove nemaju. Atletski klub ,,Požarevac” ne zarađuje ni od članarina jer ih ne naplaćuju, a najboljima i najvrednijima je obezbeđena i oprema.

,,Trudimo se da našim članovima bar jednom godišnje kupimo patike, sprinterice, šuškavce i ostalu opremu. Cilj nam je da i oni koji nemaju finansijskih sredstava, a žele da treniraju, budu spremni za trening. Oni koji ostvare medalju na državnom prvenstvu dobijaju od kluba kao nagradu plaćene pripreme u toku sezone, uglavnom u letnjim mesecima”, kazala je Nikolić.

Ipak, smatra, da su svojim rezultatima skrenuli pažnju grada, šire javnosti i Atletskog saveza Srbije, što se vidi kroz ulaganja u infrastrukturu. Podsetila je na novoizgrađenu atletsku stazu i na stipendiju koju su od lokalne samouprave ove godine dobili Maša Rajić i Veljko Dom u visini od po 15.000 dinara od juna do decembra, s obzirom na to da su ušli u reprezentaciju Srbije i postigli značajne uspehe u Srbiji i van nje.        

Predsednica Atletskog kluba ,,Požarevac” smatra da bi sredstva iz gradske kase trebalo da se raspoređuju po rezultatima kluba.

,,Atletski klub ,,Požarevac” ima veliki broj medalja na državnim prvenstvima, prvo mesto u Evropi i svetu u određenim kategorijama. Slažem se da bi trebalo podržati i kolektivne sportove i druge klubove, ali mislim da bi rezultati morali da budu najviše vrednovani za raspodelu sredstava. Teško je funkcionisati sa sredstvima na ,,kašičicu”, rekla je Nikolić.

Dubravka Nikolić

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Pravo javnosti da zna” koji sufinansira grad Požarevac po osnovu  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top