U Braničevskom okrugu preminulo 35 osoba od side

Braničevo

Zdravlje

U Braničevskom okrugu preminulo 35 osoba od side

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra svake godine od 1988. godine, sa ciljem da skrene pažnju javnosti o pandemiji uzrokovanom HIV-om kao glavnom javnozdravstvenom izazovu, koja je do kraja 2021. godine, prema procenama UNAIDS-a, odnela više od 40 miliona života od kako se pojavila u SAD 1981. godine.

Slogan ovogodišnje kampanje „Izjednačavamoˮ je poziv da zajedničkim delovanjem omogućimo rešavanje nejednakosti i pomognemo u okončanju ove pandemije, sa ciljem da se do 2030. godine okonča sida kao globalna pretnja po zdravlje.

U cilju eliminacije HIV infekcije kao javnozdravstvenog problema, potrebno je da u svakoj zemlji do 2025. godine, 95 odsto svih osoba inficiranih HIV-om bude dijagnostikovano, zatim da 95 odsto dijagnostikovanih osoba bude na lečenju antiretrovirusnim lekovima i da 95 odsto osoba na lečenju ima nemerljivu količinu virusa u krvi.

Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga u periodu od 1987. godine (kada je registrovan prvi slučaj) do 31. decembra 2021. godine, registrovano je ukupno 124 obolelih (54 lica u Braničevskom i 70 lica u Podunavskom okrugu). Ukupan broj preminulih na teritoriji Braničevskog okruga iznosi 35 lica, a na teritoriji Podunavskog okruga preminulo je dve trećine obolelih.

Rizik od inficiranja HIV-om je 35 puta veći među osobama koje injektiraju droge, 30 puta je veći za žene koje se bave seksualnim radom, 28 puta je veći među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima i 14 puta je veći za transrodne osobe u odnosu na opštu populaciju. Ključne populacione grupe i njihovi seksualni partneri činili su 70 odsto svih novih HIV infekcija širom sveta u 2021. godini.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 27. novembrom 2022. godine, u Republici Srbiji su registrovane 4.524 osobe inficirane HIV-om, od kojih su 2.152 osobe obolele od AIDS-a. U istom vremenskom periodu su 1.192 osobe inficirane HIV-om umrle od AIDS-a, a još 144 osobe inficirane HIV-om su umrle od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa ovom infekcijom.

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac, u okviru Odeljenja za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti postoji Savetovalište za dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje (DPST), koje radi svakog radnog dana od 9 do 13 sati.

To Top