Nije postignut dogovor, poljoprivrednici „Stiga“ najavili protest

Požarevac

Poljoprivreda

Nije postignut dogovor, poljoprivrednici „Stiga“ najavili protest

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Jutros je u Vladi Srbije održan sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić. Kako dogovor nije postignut, poljoprivrednici stupaju u protest.

Poljoprivrednici su pre dve nedelje poslali zahteve Vladi Srbije, potom su imali sastanak prošlog ponedeljka sa Anom Brnabić i ponovo jutros, ali zahtevi nisu ispunjeni, kaže Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ iz Požarevca.

„Što se ratarskog dela tiče, tražili smo subvencije 35.000 dinara po hektaru i uređenje tržita jer su trenutno cene poljoprivrednih proizvoda veoma loše i ne možemo da vratimo dugove u koje smo ušli da bismo proizveli pšenicu. Cena pšenice od 18 dinara je neprihtavljiva jer poljoprivrednici ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni. Treći zahtev je 100 litara dizela po hektaru bez akciza. Vlada nije pristala ni na jedan od ovih zahteva“, ističe Savić za E-Braničevo.

Jedan od zahteva je i ubacivanje svih obradivih površina bez ugovora koje ne mogu, kaže, da naprave jer im zakupodavci ne daju.

Protest će biti održan sutra, u utorak 16. maja. Poljoprivrednici će traktorima krenuti u 9 časova iz Bratinca, proći će kroz centar grada i nastaviti ka izlazu iz Požarevca.

Savić kaže da sutra neće blokirati put već će parkirati traktore pored puta. Ukoliko se ništa ne promeni tokom sutrašnjeg dana, od srede će početi blokade puteva do ispunjenja zajteva, u koordinaciji sa poljoprivrednicima iz drugih krajeva Srbije, najavljuje naš sagovornik.

To Top