Novi sjaj Muzeja kulturne istorije (FOTO)

Požarevac

Kultura

Novi sjaj Muzeja kulturne istorije (FOTO)

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Muzej kulturne istorije u Požarevcu godinama je propadao, bio nebezbedan i ruiniran. Završetkom druge faze radova ova zgrada sada sija novim sjajem i tek će u budućnosti prkositi zubu vremena.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac danas su obišli radove na ovoj lokaciji.

Bojković, Pavlović i Krstić

U prvoj fazi radova, u prethodnom periodu, završena je sanacija krova i krovne konstrukcije, dimnjaka, oluka i limenih opšava.

Drugom fazom su obuhvaćeni i izvedeni  radovi na kompletnoj sanaciji fasade sa svim elementima livene i vučene fasadne plastike i ornamenata, kao i sanacija spoljnih stepenica sa ogradama i nadstrešnicom.

Takođe, u unutrašnjosti objekta, saniran je pod u podrumskoj prostoriji kao i podrumske stepenice, obijen je sav dotrajali malter sa zidova i tavanica i izvedeno je ponovno malterisanje.

Podovi prizemlja (brodski pod) je manjim delom zamenjen, hoblovan i završno lakiran, u tavanskom prostoru je postavljen novi brodski pod, izvršena je reparacija kompletne stolarije – svih vrata i prozora i sanirana ograda i kapija prema ulici.

Nekad i sad

Ukupna vrednost završenih radova je 27.000.000 dinara, a svi su izvedeni uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika Smederevo.

“Ovaj objekat je sada dobio novi-stari sjaj. Ono što nas u narednom periodu očekuje je da po završetku izrade projekta krenemo u rekonstrukciju “Plavog salona”, jer je to centralni deo ovog objekta koji odiše freskama iz perioda 19. veka”, rekao je Pavlović i podsetio da je ovu zgradu u zadužbinu gradu Požarevcu ostavio Nikola Nestorović, srpski arhitekta i univerzitetski profesor.

Podsećamo da se u “Plavom salonu” nalazi vrlo retka plafonska freska “Četiri godišnja doba” - izuzetno popularan motiv iz sredine 19. veka koji se iz Napulja proširio Evropom.

Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu, najavio je da će kompletan nameštaj, slike i biblioteka koji su se ovde nalazili biti restaurirani.

“Zgrada je reprezentativni primerak arhitekture svog doba. Malo ovih zdanja još ima u Srbiji”, rekao je Bojković.

Iako je prvobitna ideja bila da se deo podrumskog prostora koristi kao depo, prema rečima Bojkovića, ovaj prostor je izuzetno akustičan i u njemu je u budućnosti moguće organizovati različite kulturne manifestacije, poput izložbi i muzičkih programa.

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.

To Top