Obeležavamo Dan državnosti i praznik Sretenje

Braničevo

Društvo

Obeležavamo Dan državnosti i praznik Sretenje

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan sećamo se Prvog srpskog ustanka i proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije.

Dan državnosti Srbije je državni praznik koji se praznuje 15. i 16. februara. Ustanovljen je u spomen na dan kada je 1804. godine na zboru u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak srpske revolucije.

Na današnji dan sećamo se još jednog značajnog događaja. Naime, u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Povodom Dana državnosti danas će kod spomenika kneza Miloša Obrenovića u požarevačkom parku biti položeni venci.

Tokom praznika 15. i 16. februara neće raditi državne ustanove, dok većina privatnih firmi radi po ustaljenom radnom vremenu.

KO ĆE I KAKO RADITI TOKOM PRAZNIKA

Crkva i vernici slave Sretenje

Sretenje Gospodnje je veliki verski praznik obeležen crvenim slovom koji se slavi uvek 40. dana po Božiću, a ustanovljen je u sećanje na trenutak kada je Bogorodica, prvi put u hram uvela novorođenog Isusa, gde ga je dočekao Simeon Bogonosac. 

Postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da paze danas koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

To Top